Skriv ut  

Norwegians svar på amerikanska protester

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 18 maj 2016
Presidentaspiranten Bernie Sanders skäller. Michael O’Leary försvarar. Amerikanska piloter protesterar. EU kräver att USA följer lagar och regler.

Norwegians amerikanska flygtillstånd är fortfarande ett hett diskussionsämne. Nu har flygbolaget producerat en film som ska slå hål på de främsta lögnerna om verksamheten.

Det är nu ett par veckor sedan som DOT gav Norwegian ett preliminärt trafiktillstånd för verksamheten på Irland. Tiden för att överklaga beslutet har förlängts till slutet av månaden och de som ser med oblida ögon på Norwegian använder tiden till att visa sitt missnöje.

Bland annat har Bernie Sanders, demokraten som tävlar med Hillary Clinton om att bli presidentkandidat blandat sig i debatten och krävt att Norwegian ska stoppas i USA. Nyligen demonstrerade också drygt 300 piloter utanför Vita huset. Argumenten är att DOT är undfallande mot Norwegian, att de inte använder de lagar som finns och att tillståndet skapar orättvisor gentemot amerikanska flygbolag. Även denna gång menar man att utslaget från DOT bryter mot den så kallade artikel 17 i avtalen mellan USA och EU. Den handlar i korthet om villkor och social standard för de anställda och motståndarna menar att Norwegian bryter mot den paragrafen i och med att en del av besättningarna är anställda i bemanningsbolag. Artikel 17 har visat sig bli den centrala punkten i diskussionerna kring Norwegians trafiktillstånd. DOT har, efter mycket noggrann juridisk analys, slagit fast att den inte går att använda som argument för att inte ge Norwegian tillstånd.

– Vi uppfyller alla kriterier i Open Skies så jag tycker att det är lite märkligt att de tar upp paragraf 17 igen. Det var ju tydligt att den inte kunde gälla när vi uppfyller alla kriterier. Vi har inte valt att basera vårt dotterbolag NAI på Irland av skatteskäl eller av arbetsrättsliga skäl, som de felaktigt påstår. Norge är inte med i EU och därför måste vi etablera oss inom EU för att få tillgång till trafikrättigheter. Att valet föll på Irland beror inte bara på att landet är med i EU, Irland har även antagit Kapstadskonventionen och har en mycket väl ansedd luftfartsmyndighet, säger Norwegians presschef Charlotte Holmbergh Jacobsson till Flygtorget.

Norwegian å sin sida har nu producerat en informationsfilm där man beskriver hur flygbolaget arbetar med etableringen. Bland annat pekar man på det faktum att allt fler amerikanska piloter och kabinpersonal anställs på de olika baserna och att de har löner i nivå med sina kollegor på de amerikanska flygbolagen.

– Tyvärr upprepar sig historien. De stora kanonerna gör allt i sin makt för att blockera en laglig och rättvis konkurrens, säger en speakerröst i filmen.

Analytiker har även jämfört kampanjen mot Norwegian med den som de stora amerikanska flygbolagen har mot Etihad, Emirates och Qatar. Även där är det i princip samma argument som används om och om igen, trots att de tillbakavisats ett flertal gånger.

Se Norwegians film här.



Kommentera artikeln
Det finns 12 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Bra film
Skrivet av Leif, 2016-05-19 16:11:21
@Nämen, Bra film, men gissa vad! Jeg gillar inte SAS, men Norwegian!
Anmäl inlägget
Truth
Skrivet av Truth, 2016-05-19 16:08:36
This is nothing, but a bizzar cocktail of competitors misbehaving and corrupt members of congress. USA behaves like a corrupt 3rd world country, dictated,and bribed by American bullies, Delta, United and American. With shady assistance from some European legacy carriers. Why don't the press write about the truth? Everyone knows, that this isthe real story!
Anmäl inlägget
Internationellt bolag.
Skrivet av Lasse, 2016-05-19 13:19:07
Norwegian är inte ett europeiskt bolag utan ett internationellt bolag. Därför gäller inte europeiska regler utan internationella, precis som inom shippingindustrin.

Norwegian kommer att krossa konkurrenterna med hjälp av lågkostnadsbesättningar. Go Norwegian!

http://www.dn.no/nyheter/naringsliv/2013/10/24/norwegiansjefen-holder-vi-kostnadene-nede-kan-vi-konkurrere-ut-alt-som-er

Anmäl inlägget
EU regeringarna måste bestämma sig
Skrivet av Gus, 2016-05-19 11:23:05
Alla skäller på Norwegian, men vad är det som sker. Historien med skeppsfarten upprepar sig.
Här måste EU staterna och Norge bestämma sig för om det är OK med utflaggade flygplan, fillipinsk besättning etc. Och att inte göra något är också ett beslut.
Norwegian gör bara vad de kan för att få ner kostnaderna.
Anmäl inlägget
@Mats
Skrivet av @Mats, 2016-05-19 07:41:17
Med europeiskt reggad maskning gäller EASA FTL. Vet inte om man kan kalla det shopping eller inte, men det gäller alla europeiska bolag som flyger till USA.
Anmäl inlägget
Hvems løgner?
Skrivet av baggen, 2016-05-19 07:21:33
Nå har DOT brukt 2 år og forsøkt intenst å finne hold for de påstandene IFALPA og konkurrenter har kommet med. Det har de ikke funnet. Likevel fortsetter fagforeninger og konkurrenter med samme løgner i håp om at det blir sannhet bare man gjentar det mange nok ganger?
Anmäl inlägget
Urk!!
Skrivet av NNamrob Nitram, 2016-05-19 03:44:30
Ser hellre glatt leende asiatisk , serviceinriktad personal i kabinen än överbetalda sura kärringar som verkar vara inriktade på att göra resan så vidrig som det bara går.
Anmäl inlägget
Vilka regler ska gälla?
Skrivet av Mats, 2016-05-18 22:59:51
Om nu Norwegian anställer i USA, till Amerikanska vilkor, flyger de då efter FAA duty time regulations? Eller ska de flyga efter Sub part Q? Det är en väsentlig skillnad. Eller shoppar Norwegian även på detta område?
Anmäl inlägget
Värde?
Skrivet av J, 2016-05-18 21:32:00
Vilket värde ser flygtorget i att publicera en reklamfilm från norwegian? Klart de påstår att de är mest oskyldiga i världen och har rent mjöl i påsen.
Anmäl inlägget
Lögner som vanligt
Skrivet av Bo Andersson, 2016-05-18 21:15:43
Ingen tror på att anledningen till att Norwegian etablerade sig på Irland inte har med lämpliga skatte regler att göra, och för utnyttja Irlands lämpliga regler när det gäller billig arbetskraft anställd på taskiga kontrakter
Anmäl inlägget
Still
Skrivet av Nämen, 2016-05-18 17:15:43
Så bra film! Men gissa vad! Jag gillar ändå inte norwegian.
Anmäl inlägget
Asiatisk billigcrew mellan USA och Europa
Skrivet av Lasse, 2016-05-18 12:51:42
Det är denna konkurrensfördel det handlar om, till och med enlig Norwegian själva.

https://instagram.com/p/vlqEHZyF9T/
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev