Skriv ut  

Rekord i flygstolar till USA

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 30 maj 2016
Det är fyra flygbolag som konkurrerar om sommartrafiken mellan Sverige och USA. Det ger en rekordsäsong med 45 avgångar i veckan. Samtidigt ökar antalet inkommande passagerare från USA.

Ombord Norwegian 787
Flygstolar

Både United och Delta återvänder till Arlanda i sommar med trafik till USA. Delta flyger till JFK i New York medan United trafikerar sin egen stora hemmabas Newark i New York. Dit flyger också SAS och Norwegian vilket ger 23 avgångar i veckan mellan de två städerna.
   
Den stora efterfrågan på resor till USA har också gjort att utbudet av direktlinjer har ökat väsentligt de senaste åren. SAS, som traditionellt flugit från Arlanda till New York och Chicago har utökat med Los Angeles. Norwegian å sin sida har trafik till fem destinationer runt om i USA. En jämförelse SAS och Norwegian emellan visar också på skillnaden i affärsmodell de två flygbolagen emellan. SAS flyger till de tre storstäderna veckans alla dagar medan Norwegian har en eller några flygningar i veckan till fem olika destinationer. Det gör att SAS trots allt flyger fler stolar och har fler avgångar i veckan trots Norwegians bredare amerikanska linjenät.
   
Sammanlagt kommer de fyra flygbolag som trafikerar USA från Arlanda att producera 45 avgångar och 10 850 stolar i veckan. Det innebär att samma antal stolar ska fyllas på vägen tillbaka och det visar sig nu att allt fler amerikanska turister använder den möjligheten. Inkommande resenärer från USA har fördubblats de senaste fem åren, från 160 000 till 320 000.

– I takt med att allt fler direktdestinationer erbjuds till och från Sverige ser vi att de utländska besökarna ökar i antal. I det amerikanska exemplet är det faktiskt så att efterfrågan växer snabbare än utbudet. Detta trots att storskaliga flygbolagssatsningar inneburit att utbudet befinner sig på historiska nivåer, säger Kjell-Åke Westin, flygplatsdirektör på Arlanda.

Det är i det närmaste en luftbro av flygningar mellan Arlanda och USA i sommar. Det visar Flygtorgets unika sammanställning. I tillägg finns alla de flygbolag som med ett stopp trafikerar USA från Sverige, till exempel Icelandair, British Airways, Lufthansa, WOW med flera.
Flygstolar till USA
Flygstolar till USA



Kommentera artikeln
Det finns 7 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Precis
Skrivet av Rune rampare, 2016-05-31 09:44:34
Det var ju direktförbindelser de menade. Enda fördelen med wow är väl att de mellanlandar "på vägen".
Anmäl inlägget
Via Reykavik
Skrivet av Folke, 2016-05-31 08:39:52
WOW flyger inte från Sverige till USA. I så fall får man ta med alla världens flygbolag som flyger via. WOW:s marknadsföringskampanjer är en gammal beprövad metod, men vill folket flyga så?
Anmäl inlägget
Räknas bara Arlanda
Skrivet av Undrande, 2016-05-31 08:18:05
WOW nämns med bara ett ord i hela artikeln, men de levererar ca 680 sittplatser /vecka till 4 destinationer i USA bla... läs på innan ni publicerar!
Anmäl inlägget
SV: Valle, Örjan, Daim.
Skrivet av Fritz Klyka, 2016-05-30 23:32:49
Han uttryckte sig lite klumpigt bara, pojkar. I den "unika sammanställningen" står det alldeles korrekt att DY flyger till JFK.
Anmäl inlägget
JFK
Skrivet av Daim, 2016-05-30 22:01:50
Norwegian flyger på JFK Valle, och inget annat!
Anmäl inlägget
@Valle
Skrivet av Örjan, 2016-05-30 21:42:46
Norwegian flyger till JFK och inte Newark.
Anmäl inlägget
???
Skrivet av Valle, 2016-05-30 18:30:49
"United trafikerar sin egen stora hemmabas Newark i New York. Dit flyger också SAS och Norwegian vilket ger 23 avgångar i veckan mellan de två städerna."
Har Norwegian börjat flyga på Newark eller är det bara slarvfel?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev