Skriv ut  

Saab får miljardorder på Erieye

Flygnyheter, Andreas Jemn, den 30 maj 2016
Saab får miljardorder på hemliga försvarssystemet Erieye. Men företaget lägger locket på kring vilka som är köparna. Saab stärker nu sina positioner inom den moderna övervakningen och krigföringen över världen.

Erieye
SAAB Erieye

- Vi kan inte säga vilka som är köparna eller vilket system det handlar om, säger Helena Lindstrand på Saab Electronic och Defencesystem.

Erieye (AEW&C) har funnits i tio år och Saab har sålt det effektiva övervakningssystemet till flera länder över hela världen. I februari släppte försvarskoncernen uppföljaren till Erieye, Global Eye.

Det är ett helt nytt system som kan revolutionerna hela försvarsindustrin globalt. Global Eye kan övervaka enorma områden på land och hav. Det kan effektivt upptäcka objekt som periskop på u-båtar, stealthplan och kryssningsmissiler.

- Vi lanserade denna den 17:e februari. Men som sagt jag kan inte säga något om vilket system det är som vi har sålt nu, säger Helena Lindstrand.

Erieye används bland annat av det svenska flygvapnet. En sensor monterad på ett spaningsflygplan tar in en mängd information om vad som händer på marken och i luften. En stab ombord kan sedan kommunicera informationen till stridskrafter som jaktplan och stridande förband.

- Global Eye är en vidareutveckling av Erieye, säger Helena Lindstrand.

Saabs nya jätteorder ligger på 1,1 miljarder kronor och sträcker sig mellan 2016-18. De första leveranserna kan alltså ske redan i år.

- Under förutsättning att vissa ekonomiska villkor uppfylls. Sedan är branschen sådan att vi inte kan offentliggöra så mycket information om systemet eller köparen, skriver Saab Electronic and Defence System i ett pressmeddelande.

Erieye och dess uppföljare Global Eye kan också användas till fredsbevarande insatser.

- Det kan upptäcka miljökatastrofer till land och hav, dessutom är det användbart vid sådant som flyktingkatastrofer, vilket är aktuellt nu, säger Helena Lindstrand.

I sin reklam riktad mot utländska krigsmakter så är det dock de militära funktionerna som Saab framhäver. Med Erieye och Global Eye får Saabs kunder en fördel mot eventuella fiender som enligt försvarskoncernen kommer att förändra maktsituationen.



Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev