Skriv ut  

Osäkert för flyget efter Brexit

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 25 juni 2016
Norwegian tänker fortsätta att satsa på den brittiska marknaden också efter Brexit. Hur de brittiska flygbolagen ska reagera är mer osäkert, utflaggning eller omförhandlade regler.

Ryanair och Easyjet engagerade sig för ett fortsatt medlemskap i EU. När det nu visar sig att väljarna valt att arbeta för att Storbritannien ska lämna unionen, uppstår ett helt nytt läge. Hur det kommer att påverka flygets möjligheter – liksom hur utträdet ska komma att påverka det mesta när det gäller internationell handel – är det i nuläget ingen som vet.

Det har dock skett en del förberedelser främst hos de två lågkostnadsbolagen. Easyjet ska, enligt uppgifter, ha förberett en ”utflaggning” av stora delar av flygplansflottan till något av länderna inom unionen. Det kräver i så fall ansökan om ett AOC i det aktuella landet. Det kan också bli tal om att utöka det AOC som flygbolaget har i neutrala Schweiz men som likt Norge har handelsavtal med EU.

Ryanair å sin sida flyger mycket inrikes i Storbritannien på sitt irländska AOC och måste troligen skaffa ett särskilt brittiskt sådant för att kunna fortsätta med det.

SAS har ännu inte analyserat effekterna av Brexit medan Norwegian har målsättningen klar: Fortsatt verksamhet i Storbritannien.

– Vi respekterar valresultatet som britterna har röstat fram. Men hur det eventuellt kommer att påverkaflyget får vi avvakta och se.

– Men UK är en av våra viktigaste marknader och Norwegian kommer att fortsätta satsa på och växa i UK, skriver Charlotte Holmbergh-Jacobsson, Norwegians presschef i en kommentar till Flygtorget.



Kommentera artikeln
Det finns 7 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

SWEXIT
Skrivet av Yes, 2016-06-26 19:16:14
SWEXIT
Anmäl inlägget
UK
Skrivet av sv Kjosfast, 2016-06-26 14:18:36
är medlem i EU minst två år till. Det finns bedömare som anser, att det kan ta upp till nio år för ett utträde. Mitt råd är att du följer med lite mer noggrant i debatten.
Anmäl inlägget
The end
Skrivet av Lill Lövis, 2016-06-26 11:25:48
Storbrittannien kommer att implodera och helt upphöra. Allt som blir kvar är pensionärer, lera och avslagen öl (Bitter).

Det kommer gå väldigt fort, om bara några veckor försvinner Storbrittannien från Google earth och då kommer ingen hitta dit längre.

Glöm dem och gå vidare!
Anmäl inlägget
Engelskt AOC
Skrivet av Kjosfast, 2016-06-26 10:42:06
Norwegians engelska AOC är plötsligt inget EU AOC.

Luftfartsavtalet mellan EU och USA gäller alltså inte längre utan det är upp till engelsmännen om de vill låta ett "norskt" flygbolag flyga mellan England och USA, delvis med asiatisk billigbesättning. Det är arbetskraftsshopping som gjort att engelsmännen röstat för utträde ur EU, eftersom det gjort att många (engelsmän) förlorat jobbet.
Anmäl inlägget
British
Skrivet av BA, 2016-06-26 02:16:31
Initierad och bra artikel. Troligen kommer British Airways att lägga ner och SAS och andra flygbolag kommer sluta flyga till Storbritannien.
Anmäl inlägget
Bilateralen
Skrivet av Sherlock, 2016-06-25 16:33:51
Nej det tror jag inte. Jamaica är inte med i EU, därför går det inte att flyga dit. Du får ta båten!
Anmäl inlägget
Thomson
Skrivet av Malin, 2016-06-25 12:38:44
Jag ska flyga med Thomson till Jamaica i vinter från Sverige, kommer det gå??
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev