Skriv ut  

Norska piloter bildar nordens största pilotförbund

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 27 juni 2016
Det blir den största gruppen organiserade piloter i Norden. Det står klart sedan piloterna i Widerøe beslutat att gå in i Parat Luftfart och i samband med det bilda Norsk Pilotförbund. Där finns redan piloter från bland annat SAS och Norwegian.

Parat är ett icke partibundet arbetstagarförbund som verkar på den norska arbetsmarknaden och är förhandlingspart till arbetsgivarsidan i NHO. En av sektionerna är Parat Luftfart med medlemmar från pilot- och kabinsidans såväl som bland markpersonalen. I förra veckan beslutade sig piloterna i Widerøe för att gå med i organisationen. Det har i sin tur öppnat för möjligheten att starta en ny enhet, Norsk Pilotförbund i Parat.

– Det är något vi diskuterat en längre tid och när våra kollegor i Widerøe beslutade sig för att gå med blev det möjligt, säger ordföranden i den nya organisationen, Petter Förde till Flygtorget.

Därmed skapas den hittills största sammanslutningen av piloter i Norden i och med att Norsk Pilotförbund nu samlar medlemmar också från SAS, Norwegian, Bristow och helikopterpiloterna inom Lufttransport.

– Vi har cirka 1 600 piloter som medlemmar. Lägger vi till de kabinanställda och markpersonalen har vi närmare 6 000 medlemmar.

Norsk Pilotförbund ser sig som en paraplyorganisation och med samtliga medlemmar i ryggen skapas en kraft som man vill använda till att utveckla flygbranschen. Två fokus är flygsäkerhet och frågan om anställningsvilkor/kontraktsanställningar.

– Vi har den odiskutabelt största koncentrationen av kompetens i flygfrågor idag och den vill vi naturligtvis använda.

Hur SAS ska reagera på den nya organisationen finns ännu inga besked om. Norsk Pilotförbund har drygt 250 av SAS-piloterna i Norge som medlemmar, medan det norska pilotfacket Norsk Cockpitforbund inom LO, organiserar cirka 350 av SAS norska piloter.

– Vi får se hur det väljer att agera. Hittills har SAS ju valt att förhandla med de olika förbunden i varje land och inte till en huvudorganisation.



Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev