Skriv ut  

Bensinstrejk tvingar flygbolagen att tanka fullt

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 1 juli 2016
Transportkonflikten i Norge trappas upp. Idag står fem flygplatser utan bränsletransporter och fler kan komma att dras in i strejken. Det tvingar flygbolagen att tanka fulla maskiner också på kortare sträckor.

I förra veckan misslyckade medlingen i den pågående konflikten om ett nytt så kallat oljetransportavtal i Norge. Sedan dess har det norska transportfacket tagit ut de förare som transporterar flygbensin till ett antal flygplatser i strejk. I första hand gäller det Bergen, Stavanger och Tromsö. I veckan utökades strejken till att gälla också Bodö och Trondheim. För att ytterligare sätta press på förhandlingarna har nu ytterligare varsel lagts, ännu utan att peka ut vilka flygplatser det gäller. De träder i så fall i kraft på söndag och med betydligt större följder för flygbolagen.

– Vi tankar fullt för att klara en turnaround till de flygplatser som är drabbade av konflikten, säger Knut Morten Johansen, informationschef på SAS i Norge till Flygtorget.

Samma inställning har Norwegian och Widerøe. Flygbolagen kan också fylla extra bränsle på de flygplatser som ligger på en slinga men där det normalt inte sker någon tankning.

Men att tanka extra mycket bränsle är inte okomplicerat. Det gäller särskilt för Widerøe som trafikerar en mängd mindre flygplatser längs kusten med olika typer av begränsningar.

– Det finns fortfarande bränsle tillgängligt i Tromsö men under söndag och måndag är det tomt där. Då måste vi tanka på de mindre flygplatserna i Finnmark. Mer bränsle betyder ökad vikt i flygplanen och som en yttersta konsekvens kan det inneböära att vi överstiger viktbegränsningarna, säger Silje Brandvoll som är kommunikationschef i Widerøe i en intervju med NRK.

Samtliga flygbolag med mycket trafik i Norge, i första hand SAS, Norwegian och Widerøe har hittills klarat att hålla trafiken igång utan större störningar.

– Det är viktigt att vi kan genomföra alla flygningar. Just nu är det hårt bokat och nästan omöjligt att boka om en hel flygning om den skulle tvingas ställas in, säger Knut Morten Johansen.

Det som kan ställa till stora problem är om Gardermoen dras in i konflikten. Det kan tvinga fram mellanlandningar ute i Europa på de längre linjerna från Norge och till medelhavsländerna. Redan idag mellanlandar en del charterflygningar från norra Norge i Oslo för att tanka. Stängs de möjligheterna blir någon flygplats i Europa det troliga alternativet.

– Över huvud taget är det inte bra att flyga fulltankade när vi inte behöver det. Det går ut över både miljön och ekonomin.



Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

For the sake of good order.
Skrivet av pf, 2016-07-02 18:35:47
Streiken ble avsluttet fredag ettermiddag, dette etter at partene kom til enighet.
Anmäl inlägget
Bensin?
Skrivet av Jet A1, 2016-07-01 11:51:17
Vad har bensin med saken att göra?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev