Skriv ut  

Ostlänken hot mot flyget

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 11 juli 2016
Järnvägen Ostlänken kan förlängas till Jönköping. Det är dåliga nyheter för flygplatsen där. Idag är biltrafiken den största konkurrenten till inrikesflyget och med en ny snabb järnväg riskerar den att helt slås ut, menar en del.

- Jag är inte orolig, säger flygplatschefen i Jönköping.

Den planerade järnvägen Ostlänken har setts som en framtidsmöjlighet för Skavsta flygplats. Med en station vid flygplatsen ökar upptagningsområdet och konkurrensen om passagerarna i södra Stockholm får en skjuts framåt. Så blir det av allt att döma.

Nu har de så kallade Sverigeförhandlingarna föreslagit att Ostlänken ska förlängas fram till Jönköping. Om den förlängningen blir verklighet kan möjligheterna som tåget innebär mycket väl bli till ett hot, Framför allt för flygplatsen i Jönköping när tåget kapar restiden från Jönköping till Stockholm. Lägg till den aviserade flygskatten som troligen kommer att öka biljettpriset med cirka 100 kronor per enkelresa, så blir situationen än mer hotfull för Jönköpings flygplats.

Att bygga ut järnvägen och införa en flygskatt ligger i linje med regeringens arbete på att minska utsläppen och nå de miljömål som satts upp. Minskningen av flygresor ska helst ske på sträckor under 50 mil och där passar Jönköping väl in som har cirka 35 mil till Stockholm. Regeringen har sagt att den kommande flygskatten ska utformas så att den inte hotar jobb och tillväxt. Samtidigt har infrastrukturminister Anna Johansson också slagit fast att om järnvägen blir ett mer lockande alternativ så kan flygplatser som idag är viktiga för den egna regionen minska i betydelse.

Men de nya planerna är ingenting som oroar Sten Norinder, flygplatschef på Jönköping Airport. Visserligen blir det ingen station vid flygplatsen, som däremot Landvetter och Skavsta får, men det finns fortfarande ett behov av flygtrafik till Stockholm,menar han.

– Jag ser tåget som ett komplement till flyget. Vi får ett större upptagningsområde till dels den växande chartern, dels vår direktlinje till Frankfurt. Nu blir det fler som slipper åka omvägen över Arlanda när de ska ut i världen.

Jönköping har idag Nextjet som flyger i snitt fem rotationer om dagen till Arlanda. Även efter en ny tågtrafik finns behov av den trafiken.

– Vi har många resenärer som ska vidare till norra Sverige och Skandinavien. Samtidigt är inrikestrafiken en relativt liten del av vår verksamhet och står för cirka 10 procent av intäkterna. Vi står inte och faller med den så jag är inte orolig för de nya järnvägsplanerna.



Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Jag fattar ingenting?
Skrivet av ABC, 2016-07-12 00:54:04
Är inte meningen med ostlänken att fasa ut flyget i berörda destinationer? Skavstas vara på tågksrtan känns löjeväckande. Flyttar Ryan mot ett mer lönsamt Arlanda läggs flygplatsen ned. Dessutom riskerar snabbtåget att bli ett snigeltåg med alla stopp det skall göra av politisk hänsyn. Tänk om, tänk rätt!
Anmäl inlägget
Framtid för Skavsta?
Skrivet av ESGG, 2016-07-11 20:10:39
Hmmm, införande av flygskatt i kombination med utvecklingen för Skavsta? Ryanair har väl med Rygge ganska tydligt visat hur man agerar när det införs flygskatter. Man lägger ner. Risken finns att det blir en fin järnvägsförbindelse till Skavsta, men att det blir ganska begränsat med flyg som trafikerar flygplatsen om skatten införs.
Anmäl inlägget
Linköpings flygplats
Skrivet av Rhell, 2016-07-11 17:22:44
Flygplatsen i Linköping behövs framöver, den har till största del utrikeslinjer. Flera turer om dagen till AMS och CPH för vidare transport ut i hela vida världen.
Anmäl inlägget
Borde nog känna lite oro
Skrivet av Bertil, 2016-07-11 12:03:10
Ostlänken är en bra satsning. Nu kommer det att bli bra förbindelser till Stockholm även från Jönköping samt Östergötland. Flygplatserna i Östergötland kommer inte längre att behövas och detsamma gäller nog Jönköping. Skavsta kommer att få en betydligt större roll och satsar redan nu på att bygga ut. En bra satsning. Nog är det bra mycket bättre att sitta på ett bekvämt snabbtåg och läsa eller arbeta mot att sitta i en bullrig och skramlig SF340.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev