Skriv ut  

Swedavia: Fler passagerare och ny VD

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 18 juli 2016
Drygt fem procent fler passagerare och en omsättning på 2,7 miljarder under första halvåret i år. Det visar siffror från Swedavias tio flygplatser. Samtidigt presenterades den nya vd:n som hämtats utanför flygbranschen.

Passagerartillväxten vid Swedavias tio flygplatser var, i likhet med övriga europeiska länder, stark under perioden. Totalt hade flygplatserna 18,9 miljoner passagerare vilket motsvarar en tillväxt med 5,1 procent jämfört med motsvarande period föregående år. Antalet utrikespassagerare ökade med 5,9 procent medan antalet inrikespassagerare ökade med 3,6 procent.    

Swedavias nettoomsättning för det första halvåret är 2 724 MSEK, i princip lika mycket som förra årets 2 735 MSEK. Resultatet blev dock märkbart mindre, 413 MSEK att jämföra med 1 035 MSEK för samma period förra året. Resultatutvecklingen påverkas dels av den starka passagerarutvecklingen men även av fastighetsavyttringar genomförda föregående år vilket inneburit minskade hyresintäkter. En intäkt kommer dock från försäljningen av Säve flygplats som gav 146 miljoner i vinst.

– Vi har under perioden tagit ytterligare steg för att stärka flygplatsernas kapacitet och konkurrenskraft. Därtill har avyttringen av Säve flygplats slutförts vilket ger oss möjlighet att fullt ut fokusera på basutbudet av flygplatser i Sverige, säger Karl Wistrand, koncernchef Swedavia.

Han lämnar vid årsskiftet över Jonas Abrahamsson som i dagarna utsetts till ny vd och koncernchef i Swedavia. Han är sedan 2010 koncernchef för EON och har alltså rekryterats utanför flygbranschen.

– Jonas Amrahamssons bakgrund och tidigare erfarenhet innebär goda förutsättningar för att leda Swedavia i de investeringsbehov som nu möter bolaget, med den ökning som sker inom flygtrafiken. Han har i sitt tidigare arbete visat att han har en stor förmåga att utveckla företagets organisation och skapa effektivitet och engagemang i verksamheten. Jonas erfarenheter från energibranschen kommer också att vara viktiga i Swedavias strävan att nå målet på noll ton fossila utsläpp i vår egen verksamhet år 2020, säger Åke Svensson, styrelseordförande i Swedavia.



Kommentera artikeln
Det finns 5 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Statliga bolag
Skrivet av Micke Johansson, 2016-07-23 08:26:44
Det är ju så att chefer för statliga bolag och myndigheter väldigt sällan har en susning om relevanta branschen eller fackområdet, men partiboken är säkert perfekt.
Lägg ner Swedavia och sälj flygplatserna till bolag som vet vad dom håller på med, enda sättet att få bra utveckling på fram för allt Arlanda.
Anmäl inlägget
Fler kortbanor?
Skrivet av Långbänken, 2016-07-23 06:59:17
Den nye VD:n kan ju fortsätta att satsa på den inslagna linjen med att Arlanda ska befästa sin image som kortbane- och commuterflygplats. Bygg ett par 800-metersbanor till och satsa på nya shopar och kiosker. Det är framtiden...!
Anmäl inlägget
Flygplatskunnande
Skrivet av Energibranschen???, 2016-07-22 15:35:18
Är det en tävling i att ta fram VD-kandidater som har minst förutsättningar att förstå flygbranschen och flygplatsutveckling? erfarenhet från energibranschen... aj aj aj...
Anmäl inlägget
Swedavia
Skrivet av anonym, 2016-07-22 08:26:14
Borde inte Swedavia äga Sveriges allra största flygplatser? De borde äga/driva följande flygplatser: Skavsta den 5:e,
Ängelholm den 9:e, Skellefteå den 10:e & Sundsvall/Timrå den 12:e största flygplatserna i Sverige
Anmäl inlägget
Butiker
Skrivet av Micke Johansson, 2016-07-19 08:21:04
Man måste ju hoppas att nya vd har större intress för butiker och kontorsfatigheter än för flygplatsutveckling och flygplatsdrift.om så inte är fallet då är han inte på linje med Swedavias hopplösa styrelse och kommer då inte få vara vd särskilt länge.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev