Skriv ut  

WOW Air flyttar från Västerås till Arlanda

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 18 augusti 2016
Det blev ett drygt halvår på Västerås flygplats. NU flyttar WOW Air över trafiken till Arlanda och blir en tydligare konkurrent till SAS på bland annat Boston och Washington.

Den 20 maj tog isländska WOW Air första steget in på den svenska marknaden. Det var, något överraskande, Västerås som blev svensk flygplats för trafiken till Nordamerika via Island. Det väl beprövade koncepts som varit Icelandairs signum i alla år.

– Det logiska hade varit Arlanda men representanterna här fick oss att tänka om. En mindre flygplats innebär mindre avgifter, snabbare flöden och turnaround och en möjlighet att synas på ett annat sätt än bland många flygbolag på en stor flygplats, sa WOW Airs vd Skúli Morgensen till Flygtorget vid invigningen.

Nu har den logiken hunnit i kapp flygbolaget: Från den 18 november flyttas trafiken från Västerås till Arlanda.

– Genom att flytta till Arlanda från Västerås får vi möjlighet att erbjuda våra passagerare fler internationella anslutningar och vi får ett större flygnätverk, skriver Skúli Morgensen i en pressrelease.

Flytten till Arlanda innebär också att upptagningsområdet, som tidigare räknade in mellersta Sverige, nu i princip omfattar hela landet. Den inmatning som sker till Arlanda behövs för att konkurrera med den övriga trafiken över Atlanten.  

Veckan efter trafikstarten från Arlanda lanserar WOW Air en sjunde destination i nordamerika, New York. Sedan tidigare finns Washington, Boston, San Francisco, Los Angeles, Toronto, Montréal med på linjekartan. Det innebär i sin tur att Arlanda i princip får ytterligare sju långlinjer. WOW räknar med en transit på maximalt 100 minuter på Island mellan inkommande flyg från Europa och fortsatt flygning till USA och Kanada. På destinationer som Washington, Boston, Toronto och Montréal är det en direkt konkurrens mot bland annat SAS och övriga europeiska nätverksbolag där det för passagerare från Stockholm krävs en transit, i Köpenhamn eller på någon av de större hubbarna.

WOW Air fortsätter med den tidtabell som gäller för Västerås, fyra avgångar i veckan. Mellan Arlanda och Keflavik och vidare till destinationerna på den amerikanska östkusten. De längre sträckorna från Island till Kalifornien flygs med A330-300.



Kommentera artikeln
Det finns 8 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Marktjänst
Skrivet av B, 2016-08-22 19:40:17
Jag skulle tro att det lutar mot Aviator eller Menzis som får WOW som kund.
Anmäl inlägget
VST
Skrivet av Trams, 2016-08-19 21:59:31
Hoppas det är slut på tramset att lägga linjetrafik på flygplatser som ligger på bekvämt bilavstånd från Arlanda.
Anmäl inlägget
Mark
Skrivet av SGH, 2016-08-19 21:13:37
Någon som vet vilka som kommer sköta vändningarna på ARN? Menzies, aviator, SGH? :)
Anmäl inlägget
Ok
Skrivet av Jaha, 2016-08-19 14:29:48
Är jag förvånad? NOT,,Nextjet borta innan nyår OM dom ens kommer igång
Anmäl inlägget
Vem kommer....
Skrivet av Badabing Badaboom, 2016-08-19 08:57:57
...sköta marktjänsten för WoW på ARN?

Menzies? Aviator? För SAS är det väl inte på tal om...?
Anmäl inlägget
???
Skrivet av Kolja, 2016-08-18 20:08:56
Räknar man med smidiga byten i Frankfurt eller München har Arlanda över 100 långlinjer till städer runt om i världen med Lufthansa.
Anmäl inlägget
Buller
Skrivet av Allmänflyg, 2016-08-18 16:47:44
Varför ska varje kommun i Mälardalen hålla sig med en egen flygplats med trafikflyg. Det kostar massor med pengar och passagerarna tvingas ändå till Arlanda för 95 % av resandet eftersom tider och trafikutbud alltid kommer vara dåligt. Håll er till allmänflyg i Västerås!!! Arlanda är nära!!
Anmäl inlägget
NextJet
Skrivet av Västerås, 2016-08-18 09:55:04
Det här visar ju hur ohållbart det är att driva trafikflyg på en liten liten flygplats utan transitmöjligheter så oerhört nära Arlanda. NextJet lägger nog snart ner.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev