Skriv ut  

Linköping flyttar landningsbanan

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 24 augusti 2016
Kapacitet att regelbundet ta emot flygplan i storleken B737 och A320. En flyttad och breddad landningsbana ger om ett par år Linköping bankod 4C.

SAAB 2000 LInköping
Linköpings landningsbana

Linköpings flygplats tillhör de regionala flygplatser i landet med två stora nätverksbolag och flyglinjer till internationella hubbar. Samtidigt är flygplatsen en del av SAABs verksamhet vilket gör att de militära provflygningarna samsas med den kommersiella trafiken. Just SAAB, som äger själva banan medan flygplatsbolaget äger terminalen och den kommersiella delen, behöver ett nytt miljötillstånd för att säkra det egna kapacitetsbehovet. I det läget har man beslutat att förskjuta hela rullbanan mot öster. Det görs genom att banan förlängs 600 meter åt det östra hållet samtidigt som 600 meter i den västra delen görs om till taxibana och får en ny vändslinga. Det förflyttar trafiken och därmed bullret, en av förutsättningarna för det nya miljötillståndet. Den ursprungliga längden 2 135 meter blir kvar men banan breddas också med fem meter.

– Det gör att vi kommer upp en nivå, från 3C till 4C och får kapacitet att ta emot flygplan i storleken Boeing B737 och Airbus A320, säger Camilla Lejon, vd på Linköping City Airport till Flygtorget.

Den storleken kan flygplatsen ta emot även idag men enbart vid särskilda tillfällen, till exempel som alternativflygplats och maximalt 250 gånger per år.

– Det innebär dock inte att vi ska bli en charterflygplats. Den verksamheten finns i Norrköping. Däremot ger det oss möjligheter att utveckla linjetrafiken. KLM går nu upp till tre dagliga avgångar året runt samtidigt som SAS linje till Köpenhamn går allt bättre. Dessutom har vi haft en linje till Prag under sommaren och sammantaget är det en unik trafik för en regional flygplats.

Uppgraderingen av flygplatsen kostar cirka 310 miljoner kronor varav Linköpings kommun står för 210 miljoner. Arbetet på det nya miljötillståndet inleds i slutet av månaden och om fyra år ska den nya banan vara klar. 



Kommentera artikeln
Det finns 15 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Dålig affär
Skrivet av Bertil, 2016-08-28 17:30:59
@Rhell,
Det borde väl finnas annat som borde prioriteras inom än kommun än en flygplats. Ok, fondera pengarna från försäljningen och använd till att täcka den årliga förlusten av driften av flygplatsen. Tyvärr kommer pengarna inte att räcka i så många år. Dessutom borde det finnas viktigare samhällsfunktioner att prioritera i Linköping.
Anmäl inlägget
Inte dyrare för Linköping
Skrivet av Rhell, 2016-08-28 09:24:24
Linköpings kostnad för flytten täcks med att sälja attraktiv, citynära marken som blir användbar när bullergränsen flyttas utåt.
Anmäl inlägget
Inte bara Östergötland
Skrivet av Simon, 2016-08-27 11:33:56
Glöm inte bort att Linköping är smidigt för regioner runt staden som inte ligger nära Sthlmsområdet, t ex norra Småland och Närke. Bor själv i Oskarshamn och sparar ganska mycket tid på att använda LPI istället för att bila till Kalmar och byta på Arlanda. Har ingen passagerarstatistik för LPI att hänvisa till men för mig är valet självklart.
Anmäl inlägget
Behövs ingen ny flygplats
Skrivet av Bertil, 2016-08-26 08:14:51
Fredrik Lundberg är en mycket framgångsrik affärsman. Han skulle aldrig komma på en sådan tokig ide som att satsa på en ny flygplats på Östgötaslätten. Den investeringen skulle aldrig gå att räkna hem under projektets livtid. Både Linköping eller Norrköping flygplatser går med miljonförluster och ännu högre blir Linköpings efter flytten av bana. Östergötland framtida flygplats är Skavsta. SAAB kan bygga monteringshall på Malmen för att slutmontera Gripen där så behövs inte Linköpings flygplats.
Anmäl inlägget
@Bertil
Skrivet av Lågprisprofilen, 2016-08-25 23:16:18
Linköping har idag ett betydligt bättre utbud än Skavsta.
3 rotationer till AMS sö-fr. 2 lö med KLM
2 rotationer till CPH må-fr. 1 lö-sö med SAS
Det ger tack vare att det är nätverksbolag ett betydligt bättre utbud av förbindelser än Skavsta. Som bara har mer eller mindre frekventa punk-till-punkt förbindelser till olika mer eller mindre flygplatslika platser i Europa, utan bytesmöjligheter. Från Linköping når man världen med ett byte.
Anmäl inlägget
Ny flygplats
Skrivet av Drömmare, 2016-08-25 15:31:25
Drömmen är väl att familjen Lundberg (Världens rikaste Östgötar) köper mark mitt emellan Norr- och Linköping och bygger en ny flygplats, med tågstation. Det skulle kunna bli riktigt bra, med kanske 3-5 utlandslinjer. Bygg sedan bostäder på nuvarande två flygplatser. Familjen Lundberg har råd med detta.
Anmäl inlägget
Östergötland
Skrivet av @Bertil , 2016-08-25 08:38:30
Vad är det som säger att lpi inte behövs när Ostlänken är färdig? SAAB finns ju förhoppningsvis kvar och näringslivet föredrar nog att ha nära till flygplatsen istället för att behöva ta taxi eller tåg till skavsta.
Jag ställer mig även tveksam till att flygplatserna konkurrerar med varandra på det sätt du menar. Jag skulle säga att de kompletterar varandra och istället konkurrerar mot ARN vilken, fortfarande är den största flygplatsen för östgötar.
Anmäl inlägget
Tokig investering av skattepengar
Skrivet av Bertil, 2016-08-24 22:48:40
Storhetsvansinnet fortsätter inom kommunerna i Östergötland när det gäller flygplatsen. Istället för att samarbeta gör man allt för att konkurrera ut varandra. Varken Linköping eller Norrköpings flygplatser behövs när Ostlänken är färdig. Då är det skavsta som gäller för Östergötland med ett betydligt större och bättre utbud än vad Linköping och Norrköping någonsin kommer att uppnå.
Anmäl inlägget
Felsägning
Skrivet av Lågprisprofilen, 2016-08-24 21:58:38
"– Det innebär dock inte att vi ska bli en charterflygplats. Den verksamheten finns i Norrköping. Däremot ger det oss möjligheter att utveckla linjetrafiken"
Ska nog vara:
– Det innebär att vi även ska bli en charterflygplats. Den verksamheten finns snart inte längre i Norrköping.

Men för känsligt att säga i relation till surbullarna.
Anmäl inlägget
Bra för Linköping.
Skrivet av Sven, 2016-08-24 20:25:29
Bra för Linköping och SAAB om miljötillståndet går igenom. Dock så vill ju inte den civila delen utöka speciellt mycket mer. Ska man börja ta charter kommer man med lätthet upp i 200k passagerare, och då kommer ju EU och knackar på dörren....
Anmäl inlägget
Stadsutveckling
Skrivet av Därför , 2016-08-24 18:23:11
Linköping har länge lidit av de rigida regler staten har satt för buller - vilket i princip har lett till byggförbud i större delen av linköping. Då linköping växer kraftigt så planerar kommunen att bebygga stångebro/kallerstad som en ny central stadsdel. För att inte bullernivåerna ska överstigas där måste banan flyttas. Kostnaden för att samtidigt bredda den är försumbara.
Anmäl inlägget
Läs
Skrivet av @Alex, 2016-08-24 12:15:02
Läs artikeln!
Anmäl inlägget
@Alex
Skrivet av JN, 2016-08-24 10:58:51
Läs artikeln, kan det vara mer tydligt!
Anmäl inlägget
Knappast
Skrivet av UBBE, 2016-08-24 10:41:54
Det är bra att Östergötlands metropol får en ännu bättre fungerande flygplats. Viktigt för näringslivet. En av dom vettigare investeringarna man gjort. Proaktivt. Nu kan man lägga ner i Norrköping.....
Anmäl inlägget
Pengar i sjön
Skrivet av Alex, 2016-08-24 09:31:28
Varför ?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev