Skriv ut  

Nytt flygbolag före Norwegian i USA-kön

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 5 september 2016
Drygt 900 dagars väntan fortsätter. Norwegian har ännu inte fått ett slutligt tillstånd att flyga på USA. Det har däremot ett franskt flygbolag – med bas på Irland.

Norwegian
Norwegian 787

I dagarna fick det franska flygbolaget ASL Airlines France ett preliminärt flygtillstånd för passagerartrafik till USA. Med ett så kallat Foreign Air Carrier Permit öppnas möjligheterna att starta både linje- och chartertrafik mellan USA och Frankrike.

Det är inte första gången som ett flygbolag rundat Norwegian, som sedan snart tre år står kvar i kön, och behandlas med en helt annan snabbhet av DOT, Department of Transportation.

– Nej, vi har inte hört något från DOT på senaste tiden, tyvärr. Vi har ju fått ett preliminärt tillstånd så resten borde ju vara en formsak. Det enda flygbolag som protesterade i sista omgången var SAS, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson på Norwegian till Flygtorget.

I fallet med ASL Airlines är det intressanta att ASL Airlines är ett irländskt flygbolag med verksamhet i ett flertal länder, bland annat Frankrike. En av stötestenarna i behandlingen av Norwegians ansökan har varit just det irländska AOC som Norwegian Air International flyger på. ASL Airlines France hade planerat att flyga rutten Paris – Shannon på Irland – Rhode Island under sommarperioden, planer som nu troligen återstartas.

Samtidigt har Norwegian nu fått uppbackning av resebranschen i USA. Det är bland annat ledarna för hotellkedjorna Hilton och Marriott, VD för amerikanska Travel Association och vd för MGM Resorts som skrivit brev till president Obama. De pekar på att avtalet om Open Skies är viktigt för turistnäringen i USA och att DOT nu måste agera snabbt med ett slutgiltigt godkännande till Norwegian.

Sedan tidigare har EU meddelat att det kan bli tal om juridiska åtgärder mot DOT om inte ansökan behandlas klart. Även EU-kommissionen har flaggat för att ett fortsatt nekande inte gynnar USA i kommande förhandlingar kring frihandeln.



Kommentera artikeln
Det finns 7 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Sjukt
Skrivet av Lalo, 2016-09-06 19:55:21
Alla bolag på 2000 talet borde behandlas likaDetta är sjukt och USA visar sin sämsta sida vad gäller fri sky. Dom klarar inte av konkurense!
Anmäl inlägget
Pinsamt!
Skrivet av Madness, 2016-09-06 15:18:28
This madness is courtesy of American Airlines, United, Delta och SAS......Tack för att EU nu tar action och stämnar USA!
Anmäl inlägget
DY önskar slippa europeiska arbetsmarknadslagar.
Skrivet av CB, 2016-09-06 10:34:49
Norwegians ide med Irländskt AOC Är att låta asiater eller även europeer jobba på asiatiska kontrakt från Irland, vilket är tillåtet enligt irländsk lagstiftning. Det innebär att man eliminerar europeisk arbetsmarknadslagstiftning med allt vad det innebär. Att förklä detta med att andra bolag är rädda för konkurrens, är rent bedrägeri.
Anmäl inlägget
DOT i USA
Skrivet av inkan, 2016-09-06 07:59:30
Norweigan väntar fortfarande på
tillstånd av DOT amerikarna vill inte
konkurenss av lågkosnadsbolag till USA.
Anmäl inlägget
Sv:Puckon
Skrivet av Ior, 2016-09-05 21:39:55
Det finns många "borde" här absolut. Men alla bolag som flyger just nu över Atlanten har riktigt anställningar, vilket man knappast kan säga om Norwegian och deras skattesmitar grejer. Fast nu har ju ett annat bolag fått göra det så why not egentligen? Låt oss alla bli anställda av irländska bolag med Singapore kontrakt, yeah!!
Anmäl inlägget
Ursäkta
Skrivet av Ulrik , 2016-09-05 16:25:35
min okunnighet men norwegian flyger väl redan på USA?
Anmäl inlägget
Puckon.
Skrivet av Sven, 2016-09-05 14:07:23
EU borde för länge sedan stoppat amerikanska bolag till europa osv. Hur hela USA hanterar Norwegian och allt äcklar mig så in helsike. Finns ingenting som tyder på att Norwegian-anställda har det sämre än på amerikanska bolag. USCH!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev