Skriv ut  

Helsinki Airport den viktigaste transferhubben i Norden

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 9 september 2016
Flygplatsen i Helsingfors är den främsta transitflygplatsen i Norden och en av de tolv viktigaste i Europa. Både Arlanda och Oslo räknas som kommande flygplatser medan Kastrup hamnar på kraftigt minus enligt en ny undersökning.

Flygplatsen i Helsingfors är en betydligt viktigare hub än Kastrup, Arlanda och Gardermoen. Det slår den internationella organisationen Airport Council International, ACI, fast i en undersökning. De använder ordet connectivity och förklarar det som antalet möjligheter att ta sig med flyg till den aktuella flygplatsen, direkt eller via en annan flygplats. Antalet direktlinjer och efterfrågan på dem ökar ständigt men fortfarande är systemet med en hub fast förankrat och när ACI mäter det som kallas hub-connectivity så visar det sig att Helsinki-Vantaa är Nordens ledande hub och den 12 viktigaste i Europa.

Antalet transfermöjligheter i Helsingfors har ökat med 75 procent de senaste tio åren och det slår utan vidare de tre skandinaviska storflygplatserna.

Det är trafiken till Asien som förklarar de goda siffrorna. Bland annat finns 31 avgångar i veckan till fyra olika flygplatser i Japan vilket gör Helsingfors till den tredje största flygplatsen i Europa på flygningar till Japan. Som jämförelse har Kastrup sju i veckan medan Stockholm och Oslo inte har någon.

ACI har alltså mätt flygplatsernas utveckling under en tioårsperiod, från 2006 och till idag. Störst i Europa är fortfarande de klassiska hubbarna, bland annat Frankfurt, Paris, London, Amsterdam och Istanbul. Samtliga flygplatser i Europa delas sedan in i olika grupper där Helsingfors placeras i gruppen ”New kids on the block”, alltså de som klättrat under decenniet. Där återfinns också Lissabon, Düsseldorf och Sheremetyevo i Moskva.

I gruppen ”aspirerande” flygplatser finns Arlanda och Gardermoen som alltså räknas som kommande. Arlanda har haft en tillväxt på 54 procent under perioden medan Oslo ligger på 34 procent.

Kastrup däremot har halkat ner till gruppen ”försvagade hubbar” eftersom den trafikutveckling av connectivity som ACI mäter har minskat med 25 procent.



Kommentera artikeln
Det finns 7 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

AMS, ARN, HEL.
Skrivet av Ted Brasa, 2016-09-13 16:10:29
Reser rätt mycket. Utgår från GOT. Då är ARN resp HEL perfekt till Asien. Till övriga världen passar AMS bäst. Enormt linjeutbud och med 5 dagliga KLM-flyg GOT-AMS helt perfekt. Varför då välja svindyra CPH?
Anmäl inlägget
Kastrup..det artificiella flygcentrat??
Skrivet av Alexanderhed@yahoo.se, 2016-09-13 10:26:51
Kastrup har sedan 1950-talet varit SAS konstgjorda hub...pa bekostnad av Bromma och sedan Arlanda...Svenskrna har aldrig gillat Kastrup....varfor skall de flyga dit for att flyga ut i stora varlden om de kan flyga direkt fran Arlanda eller med ett kort stopp i Helsinki??..SAS har lange forsokt kvava all konkurrens till/fran Arlanda for att kanalisera trafiken till sitt nav Kastrup som ar forlegat...
Anmäl inlägget
DUB
Skrivet av Ricardo Shilly Shally, 2016-09-12 21:59:36
Jorden är rund. Inte platt som i Danmark.
Anmäl inlägget
Svar:? del 2
Skrivet av Ted Brasa, 2016-09-11 18:22:34
Visst är CPH fortfarande viktigt. Men det är inte det självklara valet längre, förutom då för danskar och södra götalänningar. Om inte annat har de nya långlinjerna från ARN/OSL samt HEL:s utveckling till stornav på Asien visat.
Anmäl inlägget
Svar:? del 1
Skrivet av Ted Brasa, 2016-09-11 18:14:03
Öresdikarna tycks tro att det är en grundregel att allt långflyg ska gå därifrån. Minns bara vilket ylande det blev på dem när SAS öppnade HKG och LAX från ARN. Eller när regeringen presenterade sina framtidsplaner för ARN. En jeppe på Sydsvenskan skrev en krönika att Löfven måste upphöra med sin "Stockholmsfixering" och gynna CPH. ARN/OSL håller på att skapa egna marknader och HEL är ett europeiskt toppnav på Asien.
Anmäl inlägget
?
Skrivet av @Ted Brasa, 2016-09-09 21:45:53
Vad menar du?
Anmäl inlägget
Hoppla!!!
Skrivet av Ted Brasa, 2016-09-09 18:12:26
Ojojoj. Det här svider nog hårt nere vid Öresdiket.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev