Skriv ut  

Flygbolaget på väg tillbaka efter konkursen

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 12 september 2016
Dålig flygsäkerhet och stora skulder tvingade tidigare i år Avies i konkurs . Nu verkar flygbolaget vara på väg tillbaka efter att ha genomfört rekonstruktion av verksamheten.

I början av mars förra året sparkades Avies ut från den upphandlade trafiken i Sverige. Kritiken mot flygbolagets flygningar på de tre sträckorna Torsby-Arlanda, Sveg-Arlanda och Pajala-Luleå var hård. I första hand gällde det en bristande flygsäkerhet och dåligt underhåll av de Jetstream 32 som flög trafiken. Men flygbolaget hade också haft svårigheter att över huvud taget hålla tidtabellerna och tvingades flera gånger betala böter för inställda flygningar.

Sedan följde ett rättsligt efterspel för att försöka lösa alla de skulder som det estländska flygbolaget lämnat efter sig. Till slut tröttnade två svenska företag, SwedeWings som hyrt ut flygkapacitet och Bromma Air Maintenance, BAM som stått för underhåll, på att flygbolaget inte gjort rätt för sig och begärde Avies i konkurs.

Ärendet hamnade hos en domstol i Estland som då begärde Avies i konkurs, dels på grund av de obetalda räkningarna, dels på grund av att bolaget inte lämnat in bokslut och andra underlag till de estländska myndigheterna. Det följdes sedan av att de estniska flygmyndigheterna i april i år drog in flygbolagets AOC.

– Att vi ställt flygbolaget på marken ger ledningen för Avies möjlighet att rekonstruera och förbättra verksamheten och ta itu med de missförhållanden som råder, skriver CAA då i ett pressmeddelande.

Det verkar nu som att flygbolaget, enligt medieuppgifter i Estland gjort just det. Riktigt vilka åtgärder som gjorts är oklart men personalminskningar har förbättrat ekonomin samtidigt som själva flygverksamheten har genomgått ”olika förbättringar”. Enligt uppgift ska också förhandlingarna med BAM och SwedeWings vara på väg att avslutas. Det kan i så fall bana väg för att flygbolaget börjar flyga igen.

Vilken sorts trafik som Avies tänker ägna sig åt efter en comeback är okänt. Den tidigare hemsidan finns inte längre och de linjer som flygbolaget flög, bland annat Tallinn – Arlanda, är nedlagda. 



Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Ingen betydelse
Skrivet av Rune, 2016-09-13 10:57:19
Problemet i Sverige och andra länder är att historiken när man upphandlar är ointressant oavsett om allt är på topp eller om budgivarens problem lever kvar. Kvalitet betyder lite och när de till slut testat var nedre gränsen går så får vi hoppas att ingen fått sätta livet till :(
Anmäl inlägget
Skulle inte bli förvånad...
Skrivet av BRA, 2016-09-12 12:30:46
... om de dyker upp igen i Sverige. Folk glömmer fort och rikstrafiksupphamdlingarna har ju visat sig enbart gå på kostnad och inte kvalité eller säkerhet!

Hoppas innerligt jag har fel
Anmäl inlägget
tveksam till Avies comeback
Skrivet av thomas, 2016-09-12 09:17:29
Frågan är hur bolaget ska återfå sitt AOC och kommersiella tillstånd, samma nyckelpersoner kan inte användas
Krävs ganska mycket kapital
Tveksamt att de återkommer till Svenskt inrikes, är ryktet skadat är det omöjligt vinna upphandlingen, passagerarna och leverantörer tillbaka.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev