Skriv ut  

Helsingfors perfekt läge för ny linje till USA.

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 26 september 2016
Helsingfors är den naturliga hubben för trafik till Asien. Nu vill Finnair använda det geografiska läget också för en ny linje till västkusten i USA.

Trafiken till Asien via Helsingfors är ryggraden i Finnairs verksamhet. De väl över dussintalet linjer utgår från det faktum att Helsinki-Vantaa ligger mitt på den så kallade storcirkeln och därmed är en logisk transitflygplats för trafik från Europa till Asien. Det ger också Finnair som flygbolag den stora fördelen att kunna göra en turnaround till de flesta av de 17 destinationerna inom en 24-timmarsperiod.

Västerut har det däremot varit tunnsått med finsk långlinjetrafik. New York har länge funnits med i linjenätet. För ett par år sedan tillkom Chicago, delvis i samarbete med American Airlines, kollegan i One World och det transatlantiska samarbetet med AA, British Airways och Iberia. Sedan dess har också Miami fått en direktlinje från Helsingfors och nu är det ytterligare en amerikansk destination på gång.

Än en gång är det också Helsingfors geografiska läge som finna med i planeringen inför starten i juni nästa år med en direktlinje till San Francisco. Enligt Finnair gör geografin att Helsingfors är en idealisk transitflygplats för passagerare från Skandinavien, Baltikum, Ryssland och många europeiska länder.

– På samma sätt som Finnair flyger till Asien ger den nordliga positionen på vår hub i Helsingfors en snabb förbindelse till amerikanska västkusten, säger Juha Järvinen, vd på Finnair.

Inledningsvis blir det trafik tre gånger i veckan med start den första juni och av allt att döma sätter Finnair in en A350-900 på sträckan. Med en direktlinje från Helsingfors till San Francisco är det i första hand Norwegian som får konkurrens på den egna linjen från Stockholm till Oakland. Norwegian har även trafik till Oakland från Köpenhamn medan SAS flyger till San Francisco international från Kastrup. Finnair har lyckat locka en del svenska resenärer från Stockholmsregionen på linjerna till New York och Chicago. Återstår att se om det även gäller den nya rutten till San Francisco.



Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

AY västerut
Skrivet av Markus , 2016-09-27 19:19:05
Det var evigheter senast Finnair flög till den amerikanska västkusten. Det var under början av 90-talet, under MD-11-eran som man hade en direktlinje Hel-Sfo. Innan det hade man också en linje till Lax. Sen tycker jag att Anders Carlsson kan gott skriva Helsingfors-Vanda istället för Helsinki-Vantaa
Anmäl inlägget
Bysh
Skrivet av Ricardo Shilly Shally, 2016-09-26 14:47:25
Håller nog med Jon. Inte direkt förstahandsval för skandinaver. Förutom Norwegian kör dessutom SAS till både SFO och LAX.Bra för finska marknaden och mjligtvis Baltikum.
Anmäl inlägget
Underlig
Skrivet av Jon, 2016-09-26 12:07:40
Helsinki ligger ikke strategisk til trafikk til USA. Oslo gjør det. Norwegian flyr allerede til San Francisco fra Oslo, Stockholm og København, med gode forbindelser fra Baltikum, og øvrige Øst Europa. Den nye Finnair-ruten blir neppe en suksess.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev