Skriv ut  

Elva flygbolag flyger för svenska staten

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 29 september 2016
Air Canada, Brussels Airlines, Air China och Flybe åkte ut. BMI och Emirates togs med när staten bestämde vilka flygbolag som de statligt anställda ska flyga utomlands. Och det är SAS som tjänar mest.

Flygplan

Det är Kammarkollegiet som upphandlar de flygbolag som de statliga tjänstemännen och politikerna ska flyga med när de reser utomlands. Nyligen blev upphandlingen av utrikesresorna färdig och denna gång är det elva flygbolag som får uppdraget. De är nu med och delar på cirka 250 miljoner per år i statligt resande utomlands. Men det är inget slösande med pengarna när resorna ska beställas. I en undersökning som Kammarkollegiet gjort säger 84 procent att priset är den viktigaste faktorn när de beställer flygbiljetter. Ett så kallat ramavtal fungerar så att biljetterna beställs som vanligt hos någon av de leverantörer som är med i avtalet.

Det nya avtalet gäller två år med möjlighet att förlänga det ytterligare två år. Hur resandet fördelas kan sedan utvärderas i statistiken över hur de olika biljetterna beställts. Under den förra avtalsperioden var det SAS som flög överlägset flest statliga tjänstemän och därmed toppade intjäningslistan bland de då 13 flygbolagen. År 2014 tog SAS in drygt 112 miljoner, nästan dubbelt så mycket som Air France/KLM som sålde biljetter för 59 miljoner till svenska staten.

Under samma period gjordes de allra flesta resorna inom Europa, 59 132 tur och returresor. Det näst största resmålet var Nordamerika dit statliga tjänstemän flög 2 924 gånger under ett år. Sammantaget flögs det 64 360 tur och returresor under ett år.

Inför den kommande avtalsperioden räknar Kammarkollegiet med att antalet resor utomlands blir ännu fler och de elva flygbolag som ska dela på dem är:

BMI Regional AB
British Airways
Emirates
Finnair
KLM Royal Dutch Airlines
Lot Polish Airlines
Lufthansa German Airlines
Norwegian Air Shuttle AS
Qatar Airways
SAS
Turkish Airlines



Kommentera artikeln
Det finns 6 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Mellanöstern
Skrivet av DW, 2016-09-30 16:04:00
Fascinerande att ett land som Sverige förespråkar mänskliga rättigheter, och så vidare, väljer att flyga med Qatar Airways och Emirates.
Anmäl inlägget
Only in Sweden
Skrivet av Niclas, 2016-09-29 19:52:37
Fantastisk! Borde vara lag på att upphandlingarna ska gynna svenska företag som betalar skatt i Sverige och har sina anställda faktiskt anställda i Sverige så att man kan få en kickback på investeringen.
Anmäl inlägget
Bäst och billigast
Skrivet av Johan, 2016-09-29 18:52:16
Hoppas dom väljer bästa och billigaste alt. på alla sträckor, oftast Norwegian. (SAS är 60 prosent utländsk)
Anmäl inlägget
Bolag
Skrivet av Lucas, 2016-09-29 17:42:30
Hoppas de väljer SAS på alla sträckor de kan. Märkligt annars att skattepengar går till utländska flygbolag
Anmäl inlägget
Staten köper sina tjänster utan etik
Skrivet av missnöjd, 2016-09-29 17:20:30
Sorgeligt att staten köper tjänster med våra skattepengar hos flygbolag som Turkish, ett statligt flygbolag från ett land som inte längre bete sig civiliserat, och Qatar, Emirates som utnyttjar sina anställda med slavlikande kontrakt
Anmäl inlägget
För många flygbolag
Skrivet av Jan, 2016-09-29 10:32:50
Bättre att välja färre. Det blir ingen volym. Dvs sämre förhandlingsutrymme.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev