Skriv ut  

Växande antal långlinjer kräver pilotrekrytering

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 10 oktober 2016
Långlinjerna växer snabbt hos Norwegian. Med drygt 30 nya Dreamliners på väg in i flottan ökar behovet av piloter. En stor del av dem ska baseras i USA.

Piloter Norwegian
Piloter Norwegian

Den interkontinentala trafiken blir allt viktigare hos Norwegian. De senaste passagerarsiffrorna för september visar en tillväxt på 50 procent och en kabinfaktor ombord på flygbolagets Dreamliners på 96 procent. Nyligen korades också den miljonte passageraren på Norwegians långlinjer från Sverige. Sedan den problemfyllda starten för tre år sedan flyger Norwegian nu till sju utomeuropeiska destinationer från Arlanda.

– Vi är glada över den starka utvecklingen av den interkontinentala trafiken på Arlanda. Norwegian har spelat en viktig roll i att utveckla tillgängligheten till och från Sverige och vi ser nu med alla nya långlinjer till exempel att allt fler amerikanska besökare har hittat hit, säger Elizabeth Axtelius, Director Aviation Business på Swedavia.

De kommande åren ska Norwegians långlinjeflottan öka med 31 Boeing 787-9, i tillägg till de nio som finna idag.

– Det innebär att vi kommer att lansera flera nya långlinjer till destinationer som det idag inte finns några direktförbindelser till från Stockholm, Thomas Ramdahl, kommersiell direktör på Norwegian.

Det innebär samtidigt ett rekryteringsbehov av flygande personal. En av de baser som växer snabbt är den i Fort Lauderdale som har både långlinjetrafik och kortare flygningar till Guadelope och det är där som ett antal av de nya piloterna ska baseras.

– Ända sedan vi lanserade de första transatlantiska linjer för tre år sedan har vi haft som mål att anställa amerikanska piloter. I dag har vi fler amerikanska kabinanställda än något annat icke-amerikanskt flygbolag och blir det första europeiska flygbolaget som anställer amerikanska piloter, säger Asgeir Nyseth, operativ direktör på Norwegian.

Norwegian har i dag närmare 500 amerikanska medarbetare på långdistansbaserna i Fort Lauderdale och New York. För att kunna flyga för Norwegian behöver de amerikanska piloterna ha europeiska certifikat. Bolaget står för kostnader knutna till att konvertera de amerikanska piloternas certifikat.



Kommentera artikeln
Det finns 6 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Absolut
Skrivet av @anders, 2016-10-13 18:18:32
Företaget Norwegian är förberett ja. På bekostnad av de anställda. Frågeställningen var därför varför du som pilot eller kabinpersonal skulle vilja ta den risken.
Anmäl inlägget
finanskris
Skrivet av Anders, 2016-10-12 10:23:04
När finanskrisen väl drabbar flygbolagen igen så är norwegian väl förberett. Skulle inte oljepriset ha fallit så hade fler bolag redan fått slå igen. Krisen kommer att komma igen och få finns ypperliga marknadsandelar att sno från konkurrenter.
Anmäl inlägget
Förklara pf
Skrivet av J, 2016-10-11 17:21:24
Pf, förklara för mig. Ur vilket perspektiv är norwegian ett så fantastiskt bolag? För passageraren eller den anställda? 0 dagar uppsägningstid för dom flesta. Norwegian har inte fått känna på en finanskris i sin nuvarande form men var så säker på att de kommer uppleva det. Då försvinner ditt jobb över en dag och du får klara dig bäst själv. Vänta bara så får du uppleva det
Anmäl inlägget
Kan du utveckla
Skrivet av @prutt, 2016-10-11 16:21:15
Kandu utveckla det där med skattesmitning? Eller pratar du i godnattmössan utan fakta? Liknar mest löven som kastar skit på Åkesson. Saknar substans för kunna ta en debatt.

Jag tror inte heller du kan klargöra för de ekonomiska flödena inom Norwegian Groupe, därav även vara mer försiktig i den analysen.

Kan det vara sa att du gillar att spela datorspel?
Anmäl inlägget
Skattesmitare
Skrivet av Prutt, 2016-10-11 13:51:43
Visst. Men Norwegian är ett skattesmitarbolag.... då går det an att anställa. Dessutom måste de konstant växa, annars kommer kostnaderna ifatt dem. Om det sker försvinner bolaget på nolltid!!
Anmäl inlägget
SAS slog på stora trumman!
Skrivet av pf, 2016-10-11 07:47:06
SAS skickade ut till alla medier och gjorde en stor sak av att de skulle anställa två hundra piloter de närmsta åren. Det var väl något nytt för dem som nyligen firade 70 år med förluster.

Norwegian ska anställa 250 piloter varje år bara för B787-operationen. Till det kommer B737-operationen. Det ger minst 500 piloter per år. Imponerande.

Nu öppnar B787-operationen flera nya baser i Europa och USA.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev