Skriv ut  

Tysk stad högt upp på Arlandas önskelista över nya linjer

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 11 oktober 2016
Stuttgart. Det är en av de destinationer som saknas mest på Arlanda. Men på flygplatsen förhandlar man också med flygbolag med sikte på direktlinjer till bland annat Tokyo och Kristiansand.

Flygtrafik mellan två städer omges av mängder av statistik och det är den som till slut avgör om ett flygbolag till slut väljer att starta trafik. Samma typ av marknadsunderlag samlas in också för linjer som ännu inte existerar och de är sedan viktiga argument när flygplatserna förhandlar med olika flygbolag. I dagsläget är sträckan Stockholm – Stuttgart en av de linjer som borde vara öppet mål för ett flygbolag. Det menar i alla fall anna.aero som analyserat efterfrågan på sträckan. Enligt sajten görs det 110 000 förfrågningar per år av personer som vill resa mellan de två städerna. Idag är de hänvisade till att flyga via någon annan flygplats, i första hand Köpenhamn, Berlin eller Frankfurt. Under vinterhalvåret går det också att ta sig från Stockholm till Stuttgart via Arvidsjaur. De stora tyska biltillverkarna genomför alltid vintertester uppe i norra Sverige och det gör att Arvidsjaur är den enda svenska flygplats som kan visa upp en direktlinje till Stuttgart.

– Stuttgart ligger högst på vår lista över ”unserved destinations”, det är riktigt. Vi räknar med en marknad på drygt 24 000 passagerare enkel väg varje år och av dem kan cirka 35 procent vara affärsresenärer, så det finns en tydlig potential där, säger Katja Sihlbom, Business development manager på Swedavia, till Flygtorget.

Stuttgart är den europeiska destination med störst potential, enligt den sammanställning som Flygtorget fått ta del av. Nästa stad på listan är Kristiansand med hälften så många tänkbara passagerare. Men bland möjliga långlinjer från Arlanda finns det städer med liknande siffror som Stuttgart: Tokyo, drygt 26 000 passagerare årligen, Toronto, närmare 24 000 och den ständiga bubblaren Delhi med drygt 21 000 passagerare.

– Men egentligen är San Fransisco högst upp bland de otrafikerade destinationerna. Men Norwegian flyger ju till Oakland så vi räknar det som att det finns trafik dit.

En viktig faktor när det gäller etableringen av en långlinje är att flygplatsen ifråga har ett brett utbud av flygningar vidare. Pearson International Airport i Toronto är en sådan flygplats med dels Star Alliancepartnern Air Canada, dels mycket trafik vidare ut från hubben. Samma sak med Delhi och även Washington som också finns med på listan. Däremot Tokyo och Boston, en annan stad som ofta nämns när det gäller framtida långlinjer från Arlanda mer att betrakta som point-to-point.

Swedavias arbete tar inte slut i och med att Arlanda får en direktlinje till en destination. Det kan mycket väl vara så att den trots det är ”underserved”, att det alltså finns mer kapacitet. Det ger möjlighet att pussla vidare i samarbetet med flygbolagen.
 
– Milano är ett sånt exempel. Under vintersäsongen 2015/2016 reste närmare 48 000 passagerare direkt till Milano, samtidigt som cirka 28 000 passagerare reste dit via någon transitflygplats. Sammanlagt har vi alltså cirka 76 000 passagerare på Milano one way.



Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Frühlingngsfest
Skrivet av Prost, 2016-10-11 16:07:26
Hoppas och håller tummarna för att den kommer så snart som möjligt.
Åker årligen ner till Stuttgart på frühlingsfestival/vårfesten skulle va skönt att slippa mellanlandning
Anmäl inlägget
Det fanns ju direktlinjer
Skrivet av Stuttgartfödf, 2016-10-11 15:17:22
Det fanns direktlinjer av en mellanlågprisbolag som förvirrande nog byte handelsnamn flera gånger.
Anmäl inlägget
Inte rimligt
Skrivet av Andreas, 2016-10-11 11:50:32
Det kan inte stämma att så mycket folk reser till Milano via Stuttgart när det inte ens finns en direktlinje till Stuttgart. Antingen är Swedavia felciterade eller är de ute och cyklar.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev