Skriv ut  

Svenska och norska staten säljer aktier i SAS

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 13 oktober 2016
Närmare sex procent av aktierna i SAS är till salu. Det är 19 miljoner aktier som den svenska och norska staten bestämt sig för att sälja. Det ger ett starkare SAS, menar svenska regeringen.

I dagsläget äger svenska staten 21,3 procent av aktierna i SAS medan den norska och danska staten äger 14,2 procent var. Resterande 50,3 procent av aktierna ägs av privata investerare.

Nu meddelar regeringen att 5,8 procent av det svenska och norska innehavet ska säljas. Hur mycket som respektive land säljer avgörs av respektive stats nuvarande innehav.

I sig är försäljningen ingen överraskning. SAS har länge funnits på listan över statligt ägda företag som på sikt ska säljas och detta kan vara första steget. I ett pressmeddelande skriver regeringen: ”Svenska och norska staten bedömer att SAS långsiktigt kommer att stärkas av en förändrad ägarstruktur som innebär ett minskat statligt ägande. Försäljningen är ett första steg i en successiv och ansvarstagande avyttring av den svenska och den norska statens ägande i SAS.”

Försäljningen riktar sig till institutionella investerare och genomförs genom ett accelererat auktionsförfarande. Minsta order och tilldelning har bestämts till det antal aktier som motsvarar en sammanlagd köpeskilling i svenska kronor motsvarande 100 000 euro.



Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Stollar
Skrivet av L, 2016-10-13 21:17:53
Att en företag skulle bli starkare av att ett par storägare säljer av delar av sitt aktieinnehav är inget annat än barockt, det stämmer ju inte.
Anmäl inlägget
Äntligen
Skrivet av DC-10, 2016-10-13 16:29:34
gör de det enda rätta!
Anmäl inlägget
Konsortieavtalet
Skrivet av Bettan, 2016-10-13 12:37:46
Jag hoppas innerligt att de olika departementen har läst in sig på konsortieavtalet daterat 1946.
Så vitt jag vet är ingen ändring införd som gör att staten kan sälja hela eller delar av sitt aktieinnehav.
Men jag kan ha fel.....
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev