Skriv ut  

Flygplats läggs ner trots protester

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 27 oktober 2016
Flygledartornet ska rivas och landningshjälpmedlen skrotas. Trots protester tog politikerna beslutet att sluta finansiera flygplatsen och därmed bland annat samhällsflyg och sjuktransporter.

Gävle flygplats
Gävle flygplats

Rörbergs flygplats ligger strax utanför Gävle och har sedan invigningen i början 1970-talet haft både inrikes linjetrafik och charterflygningar till Medelhavet och Kanarieöarna. Men läget, bara 11 mil från Arlanda gjorde det i princip omöjligt att flyga inrikestrafik och sedan 2000 har det inte funnits reguljär flygtrafik på flygplatsen.

Nu blir det inte någon annan flygtrafik heller. I dagarna beslutade kommunstyrelsen i Gävle att stoppa de ekonomiska subventionerna av flygplatsen. Underskottet är cirka två miljoner per år samtidigt som det skulle krävas en viss upprustning av både byggnader och teknisk utrustning om flygplatsen skulle ha fortsatt drift. Det blev ett enkelt räkneexempel och samtliga partier utom SD ställde sig bakom beslutat att lägga ner Rörbergs flygplats.

Idag sker mellan 2 000 och 3 000 rörelser årligen och i första hand är det allmänflyg, sjuktransporter och flygfotograferingsuppdrag som använder flygplatsen i Gävle. SAS har även utnyttjat de 2 000 meter bana och relativt fria luftrummet till träningsflygningar för nya piloter. Framför allt är det sjukvården som protesterat mot att flygplatsen läggs ner och påpekar att Gävle sjukhus blir det enda i landet som inte har en flygplats inom 20 minuters räckvidd. . Även Frivilliga Flygkåren har Rörbergs flygplats som utgångspunkt för bland annat flygburen övervakning av kraftledningar och gränspatrullering i Östersjön på uppdrag av både polisen och kustbevakningen. Men ingen har fått gehör.

Det gjordes en utredning om flygplatsen skulle kunna fjärrstyras från Sundsvall på samma sätt som Örnsköldsvik gör idag. Men det skulle bland annat ha inneburit investeringar i ny teknisk utrustning och politikerna i Gävle har inte varit intresserade av varken investeringar eller löpande driftskostnader.

         Avvecklingen av flygplatsen inleds nu och när den är genomförd återstå enbart möjligheterna att använda flygplatsen i bra väder men utan trafikledning och möjligheter till instrumentflygning. 



Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Beslutet ej taget om nedläggning
Skrivet av Anders Hellström, 2016-10-31 16:44:30
Det beslut som är taget är en rekommendation från kommunstyrelsen till kommunfullmäktige att avvveckla verksamheten. Beslut skall tas 21 november. Alternativet att driva flygplatsen vidare som idag fick inte utredas. En fristående expert har räknat fram vad det kostar att driva vidare. Fyra MSEK i drift och en MSEK i förnyelse. Kommunen gör vinst, 750 MSEK i år.
Anmäl inlägget
Att Leif
Skrivet av E, 2016-10-27 19:28:45
Försvaret behöver knappast ett torn......

Fvp behöver framskjutna baser av typen landsväg.
Anmäl inlägget
Gävle flygplats
Skrivet av LEIF, 2016-10-27 11:15:36
Behöver inte försvaret flygplatsen. Vem har byggt och finansierat flygplatsen? Se vad som händer i omvärlden på försvarsområdet!
Anmäl inlägget
Behövs Gävle flygplats
Skrivet av Tornet, 2016-10-27 08:32:53
Det kanske är dags att de regionala flygplatserna börjar marknadsföra sig aktivt. Syns man inte finns man inte, sen rivs tornet.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev