Skriv ut  

Emirates: Fler frekvenser eller A380?

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 10 november 2016
En A380 eller två dagliga B777? Kapaciteten är en fråga för framtiden när det gäller Emirates trafik både till Stockholm och Köpenhamn. Det bottnar i den ökande tillväxten på Skandinavien.

Sverige är Emirates största marknad i Skandinavien med Danmark som två och Norge trea. Det innebär att den svenska delen vuxit snabbt sedan premiärflygningen i september för tre år sedan.

– Ja, det har gått bra. Det tar tid att sätta ett varumärke men det tycker jag att vi lyckats med säger Björn Ekegren, Sverigechef för Emirates till Flygtorget.

Det är framför allt hubben på flygplatsen Al Maktoum International Airport i Dubai och de möjligheter att med ett stopp flyga vidare till långväga destinationer som skapat efterfrågan. Idag utnyttjar drygt 60 procent av de svenska passagerarna linjenätet vidare ut från Dubai.

– Faktum är att Thailand är vår största destination från Stockholm efter Dubai, trots att det finns direktflyg från Arlanda. Det är möjligheten till transit och att kunna sträcka på benen under en så lång resa som många uppskattar. Dessutom är Dubai ett resmål i sig som nu går att kombinera med Thailand. I övrigt är Sydafrika, Singapore och Australien i topp bland de svenska resenärerna.

Den stadiga passagerarökningen ut från Sverige har en motsvarande uppgång också på inkommande passagerare från bland annat från Indien och Australien. Björn Ekegren ser ett ökat resande från Asien till Europa. Det gör de nyligen tecknade avtalen om preclearence än mer intressanta.

– Det finns i Emirates strategi möjligheten att flyga från Dubai, via Europa till USA, det gör vi redan via Milano. Med preclearence blir Arlanda naturligtvis ett mycket intressant alternativ även om det inte finns några sådana planer idag.

Det ger i sin tur ytterligare fart på diskussionen om, när och från vilket flygbolag som Arlanda kan få trafik med en A380. I dagsläget är det Köpenhamn som sedan i december förra året är ensamma i Norden om den trofén tack vare just Emirates. Där talas det om att på sikt gå upp till två dagliga avgångar med en A380.

– Det finns i detta ögonblick inga planer på att sätta in en A380 på Arlanda, det måste jag säga. Å andra sidan har vi 57 A380 i order hos Airbus som ska levereras och sättas in i systemet. Det ger resurser att öppna fler linjer med flygplanstypen.

– Samtidigt måste vi hela tiden fråga oss vilket som ger bäst effekt. Är det en stor maskin om dagen eller två något mindre varje dag?

Ytterligare faktorer i den ekvationen är konkurrensen från Qatar – ”vi har ett större nätverk än vad de har” – och Turkish Airlines som satsar hårt på att bygga upp Istanbul som en hub i liknande den i Dubai.

– Turkish är en konkurrent som vi känt av i år och även de två andra flygbolagen på Istanbul, Pegasus och Atlas Global. Å andra sidan har vi fördelen att flyga widebody och longhaul i båda ändarna av flygningen via Dubai och det vet vi är uppskattat.

Emirates kan knappast beskyllas för att hålla en lågkostnadslinje, särskilt inte i premiumklasserna. Till skillnad från avgångarna från Kastrup har Arlanda trafik med första klass ombord och där och i business sker en tillväxt, upp 15 procent.

– Det finns de som ser Emirates som ett lyxalternativ, men verkligheten är inte så. Priserna i economy ligger i linje med andra flygbolag, vilket bland annat antalet barnfamiljer ombord visar.

– Visst finns det ett prisfokus hos resenärerna. Men också en ökad medvetenhet om vad som ingår, och inte ingår i priset. Vi är mycket tydliga med vad som ingår och kommunicerar hela tiden att vi är ett fullservicebolag.



Kommentera artikeln
Det finns 14 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Kommer inte ske
Skrivet av Erik, 2016-11-13 06:17:25
Efter emirates publiserat sin års rapport, så kan jag konstatera att det kommer inte utöka sin frekvens till ARN, eller byta ut B77W mot A388.
Snarare tvärt om, så har Müller planer att korta ner frekvenserna, precis så som det gjorde för en månad sen i OSL.
Anmäl inlägget
Thai vs Emirates
Skrivet av Priset, 2016-11-13 01:03:08
Anledningen till att folk väljer Emirates istället för att flyga nonstop med Thai till Bangkok är ofta tillgång på billiga biljetter.
Anmäl inlägget
Jodå...
Skrivet av Svenne banan, 2016-11-11 17:23:05
"lågkostnadslinje,"...hehe Jag fick två plåtar i jan/feb för 8900:- Arn-Bkk 4 tim transfer ner och 1tim hem. Thai skulle ha 15000:- kan ju vara trevligt med dom slantarna i los med gällande kronslakt. ps jag föredrar ju Thai's direkt ds
Anmäl inlägget
Halvtom
Skrivet av Ricardo Shilly Shally, 2016-11-11 14:53:22
Jag läste också på check-in.dk att maskinen går med rätt många tomma säten med A380. Double daily med A380?? Är det så genomtänkt?
Anmäl inlägget
-
Skrivet av R, 2016-11-11 12:29:21
Haha möjlighet att sträcka på benen...ja absolut vi tar den logiken och lägger ner alla non stop långlinjer. för paxen vill sträcka på benen med ett byte efter 6 timmar.
Anmäl inlägget
Överkapacitet
Skrivet av Roger F., 2016-11-11 09:37:58
ähh, A380 CPH - Dubai flyger oftast halvtom, faktiskt..
Tycker också det verkar onödigt att flyga via sandlådan om man vill til Thailand, det finns bra direktlinjor med Thai och Norwegian. Dessutom " möjligheten till transit och att kunna sträcka benen som många uppskattar" är det värsta svammel jag någonsinn har läst, när har det blivit en fördel att vara tvungen att byta flygplan när man reser...
Anmäl inlägget
Vedr. DWC og pax-trafikk
Skrivet av pf, 2016-11-11 08:54:03
v.g. se https://en.wikipedia.org/wiki/Al_Maktoum_International_Airport for hvilke bolag som flyr dit.

Av de mer kjente, Qatar og Fly Dubai
Anmäl inlägget
SV:Jens
Skrivet av Fritz Klyka, 2016-11-10 23:16:50
Visserligen flyger Norwegian också till Bangkok från Arlanda, men inte dagligt.
Anmäl inlägget
SV:Jens
Skrivet av Fritz Klyka, 2016-11-10 23:14:48
Thaikärran har mycket hög beläggning på den dagliga avgången från Arlanda till Bangkok. Måhända att svårigheten att få plats gör att folk väljer Emirates, Qatar och andra bolag för att komma till Sydostasien/Australien.
Anmäl inlägget
Underlig
Skrivet av Jens, 2016-11-10 21:12:56
Svensker er underlige, hvorfor reise via midt-østen, nå man på litt over 10 timer kommer direkte til Bangkok fra Arlanda?
Anmäl inlägget
Dubai World Central (DWC)
Skrivet av HANGOR, 2016-11-10 18:21:01
Enda Emirates flygplanen på DWC, eller lokalt mer känt som Al Maktoum International Airport, är Emirates Sky Cargo. Tidigast 2025 är en flytt dit för passageraretrafiken planerad.
Anmäl inlägget
Emirates/ESSA
Skrivet av emil., 2016-11-10 15:25:56
A380 vore kul men hellre fler 777 avgångar och ännu hellre avgångar till Nordamerika.
Anmäl inlägget
Al Makoum?
Skrivet av Andreas Bagge, 2016-11-10 14:03:47
Al Maktoum ? Den flygplatsen har ingen trafik än med Emirates all trafik sker via Dubai International idag!
Anmäl inlägget
Dubbla avgångar B777
Skrivet av Leif, 2016-11-10 13:49:08
Det skulle vara mycket bättre eftersom DXB har olika dep/arr banks då man kan flyga vidare
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev