Skriv ut  

Norwegian inte oroliga för Trump som president

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 11 november 2016
Skydda amerikanska jobb och ta tillbaka de jobb som flyttat utomlands. Det har varit en del av Donald Trumps löften i valrörelsen. Norwegian är dock inte oroliga inför framtiden utan räknar med ett godkännande från DOT.

Trumps flygplan
Trumps flygplan

”Make America Great again” har varit Donald Trumps slogan genom hela valrörelsen. Den ska nu sättas i verket och en viktig del i det är att skydda befintliga amerikanska jobb och ta hem jobb som försvunnit utomlands. Det sätter – än en gång – fokus på den långbänk som är inne på tredje året och handlar om Norwegians ansökan om trafiktillstånd på USA med det irländska bolaget Norwegian Air International. Visserligen lämnade DOT, Department Of Transportation ett positivt förhandsbesked i våras men sedan dess har det varit lika tyst som förut. Norwegian är dock inte oroliga för att de framtida möjligheterna ska försämras med Trump som president.

– USA är en av våra viktigaste marknader och det kommer det att fortsätta att vara. Hos oss är det ”business as usual”. Vi förväntar att DOT kommer att godkänna vår ansökan som uppfyller alla krav enligt Open Skies, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, informationschef på Norwegian till Flygtorget.

Norwegian ansökan har mött ett aggressivt motstånd från i första hand amerikanska flygbolag och fackförbund som menar att ett tillstånd skulle medföra just det som Trump och i viss mån även Hillary Clinton tagit upp, att det hotar amerikanska jobb. Å andra sidan har ansökan också fått stöd av både politiker och branschorganisationer inom turist- och resenäringen. De har bland annat kunnat peka på att Norwegian bygger upp baser med flygande amerikansk personal i både New York och Fort Lauderdale.

– Vi skapar många arbetsplatser i USA både genom att vi anställer amerikaner och genom att vi flyger in många turister till USA. Det bidrar till att det skapas jobb inom hotell- och restaurangbranschen.

Inte heller AerCap, världens största flygleasingföretaget med säte just på Irland, oroar sig nämnvärt över den tillträdande presidenten. Visserligen räknar vd:n Aengus Kelly upp en hel rad problem, från brexit till ebola- och zikaepedemier, men räknar ändå med att affärsintressena ska segra.

– Så länge som vi fortsätter att stödja tankarna om frihandel, kommer ekonomin och därmed också flygbranschen att växa, säger han.



Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev