Skriv ut  

Sverige växande marknad för flygtrafik till Iran

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 14 november 2016
I takt med att sanktionerna mot Iran mildras ökar intresset för att starta flygtrafik till Europa. Sverige är en stor marknad som kan locka fler flygbolag än Iran Air som flyger idag. Men allt hänger på tillstånden.

Qeshm Air
Qeshm Air

Iran Air flyger och Iran Aseman har gjort det. Men trafiken på Sverige är fortfarande liten om man ser till den mycket stora marknad som finns för trafik mellan de två länderna. Enligt de beräkningar som Swedavia gör efterfrågas cirka 60 000 enkelresor per år mellan de två länderna. Det beror i första hand på den stora grupp människor med iranska rötter som bor i Sverige, kanske så många som upp mot 120 000, enligt Iranska ambassaden.

Den marknaden har hittills i princip varit förbehållen det statliga flygbolaget Iran Air. I dagsläget flyger de två rotationer i veckan till Stockholm och en i veckan till Göteborg. Det ger passagerarströmmar som oftast tar vägen via Istanbul och i viss mån via någon av de större hubbarna i Europa. De flesta stora europeiska flygbolag har ökat sin trafik på Iran.

Men det finns fler flygbolag som ser möjligheterna med trafik till Sverige. Tidigare i år meddelade Mahan Air att de planerade trafik mellan Teheran och Stockholm, allt med start under sommaren. Det blev dock ingen trafik. Inte den här gången heller, ska tilläggas. Flygbolaget har tidigare planerat för linjetrafik som inte blivit av. Orsaken är oklar men det faktum att flygbolaget var svartlistat av amerikanska skattemyndigheterna, spelade säkert in. På flygbolagets destinationskarta på nätet finns dock Stockholm med, liksom Köpenhamn. Men i dagsläget går det inte att boka flygningar till eller från Köpenhamn med flygbolaget.

Nu har dock ytterligare ett iranskt flygbolag anmält intresse för att flyga mellan Sverige och Iran.  Denna gång är det Qeshm Air som alldeles nyligen blev godkända av den europeiska flygmyndigheten EASA att bedriva trafik på Europa. Så snart det godkännandet var i hamn, annonserade flygbolaget sex linjer till Hamburg, Köln, Amsterdam, Bryssel, Paris och Stockholm.

Men det är inte trafik till huvudstaden Teheran utan Tabriz, en mindre stad i nordöstra Iran som står på flygprogrammet.

Det är dock ett beslut som kan skapa problem när ansökan om trafikrättigheter på Sverige lämnas in till Transportstyrelsen. Det bilaterala avtal som finns mellan Sverige och Iran gäller enbart trafik mellan huvudstäderna och det får trafikeras med ett flygbolag från vardera land.

En ändring av de bilaterala avtalen två länder emellan, är en fråga för regeringen. Transportstyrelsen, som i första hand ska godkänna bland annat att flygbolaget uppfyller olika säkerhetskrav, kan dock ge ett ok på den nya destinationen under förutsättning att också iranska myndigheter gör det.

I dagsläget består flygplansflottan hos Qeshm Air av tre A320-200 och fem A300-600, samt en del regionala maskiner, Fokker 100 och Avro RJ100 bland annat, alla med många år på nacken.  I och med att sanktionerna har släppts siktar flygbolaget dock på att utöka flottan med nyare A330-maskiner.



Kommentera artikeln
Det finns 8 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Fakta
Skrivet av Fakta, 2016-11-16 07:39:05
Tabriz är en stad i nordvästra Iran, 62 mil från Teheran. Tabriz är den viktigaste staden och administrativ huvudstad i provinsen Östazarbaijan och hade 1 494 998 invånare vid folkräkningen 2011. I Tabriz finns många sevärdheter, bland annat kyrkor, moskéer och den kända basaren i Tabriz.
Staden är också känd för sina handknutna Tabrizmattor :-)
Anmäl inlägget
Ali
Skrivet av Folkräknaren, 2016-11-15 19:53:48
Var hittar du 10 miljoner i Tabriz?
Anmäl inlägget
Var är SAS?
Skrivet av Karlsson, 2016-11-15 12:00:18
SAS borde starta trafik mellan Stockholm och Teheran samt Stockholm och Shiraz. Varför är de så frånvarande?
Anmäl inlägget
Tabriz
Skrivet av Ali, 2016-11-14 23:54:30
du måste ha missat en nolla!! Tabriz är 5e största stad i iran med 10 milj invånare och inte 1,5 milj.
Anmäl inlägget
@bra
Skrivet av Türk Hava Yollari, 2016-11-14 18:33:00
Vad har Turkish Airlines med Erdogan att göra?
Anmäl inlägget
Bojkotta Turkish Airline
Skrivet av Bra, 2016-11-14 15:39:51
Då slipper man Turkish Airline, vill inte sponsra Erdogan och hans krig. Iran Air var riktigt bra, önskar att de hade direkt flyg från Göteborg till Tabriz eller Urmia.
Anmäl inlägget
Framtiden
Skrivet av Darth Vader, 2016-11-14 09:32:35
Framtidiga nya linjor från Stockholm lär bli till Iran, Irak, Afghanistan, Somalia och Syrien...
Anmäl inlägget
Tabriz
Skrivet av Mindre stad, 2016-11-14 07:45:00
Tabriz har ungefär 1,5 miljoner invånare och är med svenska mått en riktigt stor stad.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev