Skriv ut  

Ett steg närmare ny flygplats i Sälen

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 18 november 2016
Detaljplanen är godkänd och allt mer pekar nu på att den nya flygplatsen i Sälen öppnar i december 2018. Samtidigt ökar redan idag den internationell flygtrafiken till både svenska fjällen och finska Lappland.

Sälen flygplats
Sälens flygplats

I dagarna fick Scandinavian Mountain Airport godkänt av kommunen för den detaljplan som ligger till grund för den nya flygplatsen i Sälen. Det är ytterligare ett steg närmare byggstart för det som i så fall blir landets första nya flygplats på drygt 20 år.

– Vi räknar med att de första flygplanen landar i december 2018, säger Brett Weinhart, vd för Scandinavian Mountain Airport till Flygtorget.

De kommer då att möta en flygplats med en bana på 2 500 meter i riktningen 15/33, byggd på den nuvarande korta banan för allmänflyget. Plattan har kapacitet för flygplan från kategori C till E, alltså inom ramen för de storlekar man räknar med ska trafikera flygplatsen. Terminalen kommer att ha fyra gater.

Flygplatsen har tidigare gått ut med ambitiösa prognoser för hur stor flygtrafiken kan komma att bli. Det visar sig nu att de till del får stöd av hur trafikutvecklingen på norra Norden utvecklats den senaste tiden. Tidigare i år blev det klart att Easyjet startar en linje från London till Östersund nu i vinter, helt fokuserad på att ge brittiska skidturister en direktflygning till svenska skidbackar. I Finland förbereder sig Rovaniemi och Kittilä för den hetsigaste vintern hittills. De två flygplatserna ska ta emot cirka 450 charterflygningar bara under december. Det är i första hand det stora tomtelanden i området som lockar men även vintersportandet. Det är främst trafik från Storbritannien, Holland och Tyskland men även några rotationer från Kina.

– De ligger lite vid sidan av våra målgrupper men visar att det finns ett växande intresse för att flyga upp till norra Europa för olika aktiviteter. Vi har ju en tät dialog med ett flertal flygbolag och hade vi haft flygplatsen öppen idag hade de startat trafik.

Det tydliga vinterfokuset till trots ska flygplatsen vara öppen året runt. Även det kan det finnas ett kommersiellt underlag för i och med siffror som visar ett ökat antal charterflygningar från Europa och norrut även under sommarsäsongen.

- Ett sånt här projekt hade aldrig kommit till stånd utan en tydlig efterfrågan. Vi vet att den finns och det driver hela arbetet framåt. Det stora shoppingområdet som ligger i anslutning till terminalen är på 28 000 kvadratmeter och merparten av det är redan uthyrt. 



Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Inte alls oklart om shoppingcentret
Skrivet av Flygkonsult, 2016-11-22 10:43:33
Det står ju i samband med berättelsen om Sälen-flygplatsen kring slutet i reportaget.
Är det så svårt att förstå...?!
"Vi"-ordet handlar ju förstås inte om Finland.
Och det är ju vd:n Brett Weinhart som säger detta.

Kittilä i Finland existerar f.ö. redan idag sedan flera år tillbaka och tillgodoser Finlands största alpina skidort Levi med hundratusentals resenärer årligen från hela Europa.
Anmäl inlägget
oklart
Skrivet av Svantespeedy, 2016-11-22 09:57:48
vem är det som säger att det ska finnas ett 28000 m2 shopping center? Sälen eller Finnarna?
Oklart framgår inte av reportaget
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev