Skriv ut  

Nextjet lägger in Gällivare i det egna linjenätet

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 25 november 2016
Först Arvidsjaur, sedan Helsingfors och nu Gällivare. Alla tre destinationerna flygs på eget kommersiellt ansvar. Det ger möjlighet att långsiktigt bygga upp flygtrafiken och på sikt byta till nya flygplan, menar Nextjet.

Flygtrafiken mellan Gällivare och Stockholm har tidigare ingått i de flygningar som upphandlas av staten. Men det har varit en verksamhet som skiftat från flygbolag till flygbolag.

De senaste avtalsperioderna var det inledningsvis Nextjet som hade det uppdraget. Men förra året anmälde Estonian Air intresse för att flyga linjen på eget kommersiellt ansvar och med en jetmaskin istället för den ATP som Nextjet använde. Därmed försvann det statliga stödet till linjen. Men det blev raskt en rockad i och med att det trots allt var Nextjet som ansvarade för trafiken men med Estonian som leverantör av flygningarna. När så Estonian Air gick i konkurs försvann möjligheterna att fortsätta flyga med deras Embraer och trafiken återgick till Nextjet och ATP.

Efterfrågan på jettrafik fanns dock kvar och det startade en process där lokala investerare i Gällivare satsade pengar på att etablera jettrafik via bolaget Fly Lapland med inhyrd kapacitet. Det blev Carpat Air som flög två dagliga rotationer med en Fokker100. Än en gång togs det statliga stödet bort.

Men efter sommaren tog Fly Lapland slut och Trafikverket satte igång arbetet på att återigen upphandla flygtrafiken. Under tiden höll Nextjet själva igång trafiken för att Gällivare inte skulle stå utan förbindelse med Stockholm.

Det visade sig då att det fanns en tydligt positiv utveckling på passagerarsidan. Efter kontakter med näringslivet i regionen har Nextjet nu bestämt sig för att ta över linjen på egna kommersiella villkor.

– Vi är glada att Gällivareinvånarna nu har valt att stötta linjen. Med det ökade antalet resenärer ser vi att flyglinjen kan bli självbärande och någon upphandling behövs inte. Vi har därför meddelat Trafikverket att vi önskar fortsätta trafiken utan bidrag även efter den 18 december och har nu fått detta beviljat av Trafikverket. Det ger en helt annan långsiktighet. Istället för att leva i fyraårsperioder, kan vi planera på längre sikt, precis som vi gjort med linjerna till Arvidsjaur och Helsingfors., säger Henning Lindberg, Försäljnings- och Marknadschef Nextjet.

Linjen kommer tills vidare att trafikeras med den vanliga ATP:n, men planen är att byta till en mer modern flygplanstyp under 2017. Vilken typ av maskin som kan bli aktuell är ännu inte klart men Nextjet har tidigare meddelat att de på sikt räknar med modernisera den egna flygplansflottan med antingen ATR eller Dash 8 från Bombardier.



Kommentera artikeln
Det finns 6 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

ATP
Skrivet av ATP, 2016-11-26 19:45:16
ATP
Advanced Tuboprop Problem
Anmäl inlägget
Nextjet
Skrivet av Micke Johansson, 2016-11-26 18:05:24
Hoppas verkligen det här blir en framgång för Nextjet, så att dom kan byta ut sunkiga gamla SAAB340 or och ATP ut med fräscha ATR eller andra nyare kärror
Anmäl inlägget
känns som slutet
Skrivet av sh, 2016-11-26 08:16:01
känns som slutet för Nextjet det verkar inte gå så bra med förseningar inställda flyg nästa dagligen

Tänk när skyways fanns då var trafiken bra på nordladnsdestinationerna
Anmäl inlägget
Ingen jet framöver
Skrivet av Igor, 2016-11-25 16:05:27
Då blir de stackars Gällivareborna utan jettrafik, som de sett fram emot så länge, i framtiden De fick provsmaka med Carpat Air och med Nordica. Inte roligt att skumpa omkring i två och en halv timme med mellanlandning i Arvidsjaur i en ATP.
Anmäl inlägget
Dash!
Skrivet av Sven, 2016-11-25 10:11:57
Hoppas verkligen Nextjet satsar på att köpa DASH, ett mycket bättre alternativ än ATRen!
Anmäl inlägget
Men
Skrivet av Opertions, 2016-11-25 09:23:42
Gällivare fortsätter att vara en upphandlad flyglinje. Nästa upphandling kommer även Gällivare & Arvidsjaur att upphandlas och vilket flygbolag som vill kan lämna in en offert. Under tiden till nästa upphandling kan vilket flygbolag som vill börja trafikera Gällivare & Arvidsjaur då linjen bedrivs utan bidrag men man måste uppfylla Trafikverkets krav på antalet avgångar/stolar och snittpris.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev