Skriv ut  

Klart för Norwegian till USA – nu väntar nya långlinjer

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 5 december 2016
Ny linje till Shanghai. Flera nya linjer till Sydamerika på gång. Spekulationerna om hur Norwegians linjenät ska expandera har länge varit flitiga. De lär inte minska sedan DOT slutligen gett trafiktillstånd på USA.

Kanske var det risken att hamna i ett skiljedomsförfarande eller så var det helt enkelt så att det inte gick att förhala frågan längre. Men nu har Norwegian fått sitt trafiktillstånd på USA.  Det innebär den tre år långa väntan på ett Foreign Air Carrier Permit är slut. I och med att flygbolaget nu har en licens från ett EU-land, den tidigare trafiken flögs på ett tillfälligt norskt tillstånd, öppnas automatiskt möjligheter i och med de avtal som EU har med andra länder. Irland har också skrivit på avtal som gör att flygbolag med bas i landet på mer förmånliga villkor kan få låna pengar från internationella finansiärer.

– Vi är väldigt nöjda över att amerikanska myndigheter äntligen har gett vårt EU-bolag tillstånd att flyga från USA. Det innebär att Norwegian kan fortsätta växa globalt med full kraft och lansera nya linjer till spännande destinationer över hela världen, säger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos i ett uttalande.

Spekulationer om nya långlinjer har å andra sidan varit igång länge. Det talas om allt från en linje till Singapore från någon europeisk flygplats, som var upp i media för någon vecka sedan, till den hittills outforskade marknaden Sydamerika. Asien har alltid varit högt prioriterad hos Norwegian. När långlinjesatsningen startade 2013 var det de stora resandeströmmarna från Asien som Norwegian skulle ta en del av. Men utan ett ryskt överflygningstillstånd är det ingen god affär. Dagens linjer från Bangkok måste flyga utanför ryskt luftrum vilket lägger nästan en timmes flygtid på sträckan. Nyligen ljusnade de dock när det blev grönt ljus för trafiken mellan Oslo och Bangkok. Om det är en enstaka överenskommelse eller ett tecken på att den ryska inställningen håller på att mjukna, får framtiden utvisa.

Tack vare beskedet från DOT för det irländska tillståndet, kan det omsättas i nya linjer i västlig riktning tämligen omgående. Med en stadig införsel av nya B787-9, nio nya maskiner under nästa år och ytterligare elva under 2018, ökar resurserna från månad till månad. Först ut är den sedan tidigare aviserade linjen mellan Cork på Irland och USA, troligen Boston. En rutt som av allt att döma ska flygas med en B737-800. Dessutom har frekvenserna från Gatwick skruvats upp inför den kommande sommarsäsongen på linjerna till New York, Los Angeles, Orlando, Oakland och Fort Lauderdale och nu blir alltså Sydamerika intressant. Det kan dels bli i formen av direktlinjer till de större destinationerna, dels via någon amerikansk flygplats, förslagsvis de två i Florida som redan finns på linjenätet.

Om godkännandet från DOT på sikt följs också av ett tillstånd att flyga över Ryssland, hamnar Arlanda i ett gynnsamt läge. Björn KJos har tidigare pekat på Stockholm som den logiska hubben för trafik mellan öst och väst. Norwegians EU-tillstånd minskar inte de framtidsutsikterna.



Kommentera artikeln
Det finns 9 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Ingen omvei
Skrivet av Jon, 2016-12-06 12:09:10
sv Andreas, nope, det blir ingen omvei når Norwegian får fly over Russland...bare et tidsspørsmål før det går i orden.
Anmäl inlägget
PVG
Skrivet av Anders, 2016-12-06 10:41:48
Eller så får man ok från ryskt håll modet är från OSL? Eller så är ryska tillstånd snart på plats då energi och kapacitet finns över efter DOT frågan är avklarad. Sanningen är att ingen vet innan de presenterar nya linjer. Från och med nästa sommar börjar 787 levereras med ett rasande tempo.
Anmäl inlägget
Shanghai?
Skrivet av Andreas, 2016-12-06 07:02:12
Shanghai har jag inte hört förr. Det blir en väldig omväg när man måste undvika Ryssland.
Anmäl inlägget
Arbitration
Skrivet av Jon, 2016-12-05 17:57:16
Dommeren i The arbitration, tok en dag på avgjøre saken i Norwegians favør. Det var et klart brudd på Open Skies avtalen. Neste dag var lisensen i orden.
Anmäl inlägget
Dispens
Skrivet av baggen, 2016-12-05 15:40:06
Nei, det er foreligger ingen dispensasjon fra norske regler.
Anmäl inlägget
Ny base Amerikan Samoa, Pago Pago
Skrivet av pf, 2016-12-05 13:14:40
ruter til NZ, Australia, Hawaii, Tahiti, Japan og Singapore

(that will be the day-PH som Crew-coordinator)
Anmäl inlägget
Dispens
Skrivet av Micke Kohansson, 2016-12-05 12:28:37
NAS flyger till USA på norskt AOC men på dispensation från norska regler
Anmäl inlägget
Norwegian
Skrivet av Spekulationer, 2016-12-05 09:24:18
Det känns som om det mest är Anders Carlsson som spekulerar hit och dit när det gäller olika saker. I övriga flygsammanhang gissas det inte lika mycket.
Anmäl inlägget
Fel
Skrivet av baggen, 2016-12-05 08:14:43
Rettelse: NAS flyger til USA på et norskt, permanent, tilstånd.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev