Skriv ut  

Västervik ska bli världens största testplats för drönare

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 13 januari 2017
Ett stort område utanför Västervik, utan flygtrafik. Där ska enligt planerna ett testcenter för obemannade luftfarkoster byggas upp.

Drönare
Drönare

I norra Sverige finns flygbasen i Vidsel. Den är sedan länga etablerad som ett test- och övningsområde för i första hand militär flygverksamhet och har användare från stora delar av Europa. Det är främst de enorma områdena utan störande flygtrafik som gjort Vidsel populärt.

Nu kan Sverige vara på väg att få ytterligare ett testområde för flygande verksamhet. Det är det svenska forskningsinstitutet RISE som har fått åtta miljoner av statliga pengar för att bygga upp ett fyra gånger sex mil stort testområde strax utanför Västervik. Där ska etableras en testbädd för utprovning av obemannade flygfarkoster, drönare.

Syftet med projektet är ge företag och organisationer en plats där de kan utveckla och testa hur drönare kan användas ibland annat skogs- och jordbruksövervakning.

– Obemannade luftfarkoster kan exempelvis övervaka jord- och skogsarealer och på så sätt minska behovet av insatser i form av näringsämnen och bekämpningskemikalier genom att tidig upptäcka skador och angrepp, skriver RISE i ett pressmeddelande.

Valet av området kring Västervik beror på att det dels är ostört av flygtrafik, dels har olika typer av terräng, bland annat skog och skärgårdslandskap. Området blir det största testområdet för drönare i världen.

– Testbäddens läge med tillgång till alla terrängtyper utom fjällterräng kommer sannolikt att locka företag från hela Europa då luftrumssituationen i Europa inte tillåter liknande testområden.

I området finns också ett mindre flygfält, Mommehål. Med en asfalterad bana på 800 meter används det i första hand av privatflyget men det flygs även en del kommersiell trafik och helikopterverksamhet där. Någon linjetrafik finns dock inte även om det för ett par år sedan drogs igång ett försök att inrätta en reguljär linje till Bromma.



Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingNyheten har en egen tråd i vårt Flygforum

Sverige störst & bäst!
Skrivet av Wäster, 2017-01-16 09:53:58
Härligt då blir Sverige störst på Drönare!
Eftersom det ser ut som Arlanda förlorar allt mer vanlig trafik är det skönt att ändå Västervik blir världsledande!
Anmäl inlägget
Vem ska flyga?
Skrivet av Rikard, 2017-01-13 07:02:10
Vem kommer flyga där? Vi har Cybaero som håller till i Linköping och är världsledande på drönare i 150-200kg klassen. Men sedan är det ju inte många som behöver testa i Sverige
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev