Skriv ut  

Norwegian störst i världen på långlinjer till lågkostnad

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 19 januari 2017
Air Asia X har länge varit det största flygbolaget med långlinjetrafik till lågkostnad. Men nu har Norwegian tagit steget upp och kommer nästa år att flyga 188 linjer, i första hand över Atlanten.

Norwegian
Norwegian Dreamliner

Traditionellt har de stora lågkostnadsbolagen med långlinjer på flygprogrammet funnits i Asien. Air Asia X, Jetstar, Scoot har tagit fasta på det växande resandet både i Asien och till destinationer i Europa och på så sätt kunnat växa kraftigt de senaste åren. Men nu utmanas de av framför allt Europa där långlinjemarknaden förändras i takt med att de traditionella flygbolagen startar lågkostnadsverksamheter med sikte på den växande långlinjemarknaden. Men framför allt finns Norwegian i Europa.
 
När analyssajten anna.aero räknat samman den planerade interkontinentala trafiken bland lågkostnadsbolag, LCC-långlinjer, under första veckan i augusti nästa sommar, visar det sig att Norwegian nu är störst i världen på det segmentet. Sommaren 2017 kommer Norwegian att flyga 188 långlinjer från sju olika europeiska städer, Stockholm, Köpenhamn, Oslo, Bergen, London, Paris och Barcelona. Det är en ökning med 34 procent eller 48 linjer jämfört med sommaren förra året och därmed knuffar man ner Air Asia X till en andra plats. 
 
Över huvud taget visar det sig att av de 15 största långlinje-lågkostnadsbolagen återfinns numera fem i Europa. Vid sidan av Norwegian är det snabbklättraren WOW Air, Eurowings, TUIfly och Jetairfly. När det gäller att flyga långt med lågkostnadsprofil är fortfarande Nordamerika en vit plats på kartan, det är bara kanadensiska WestJet som finns med bland de 15 största på marknaden.
 
Norwegians snabbt växande linjenät har också varit värdefullt för Gatwick i London. Flygplatsen är numera den andra största flygplatsen för långlinjetrafik till lågkostnad. Det är bara Kuala Lumpur, där Air Asia X håller till som är större. 
 
Det är inte omöjligt att Norwegian ytterligare befäster positionen som störst på LCC-långlinjer i början av året. Björn Kjos har utlovat flera nyheter inför sommarsäsongen. Samtidigt har både IAG och Air France meddelat att de planerar egna lågkostnadsverksamheter med sikte på långlinjemarknaden. 

De tio största lågkostnadsbolagens långlinjeutveckling. Ökningen är skillnaden mellan sommaren 2016 och den planerade trafiken för sommaren 2017.
Anna Aero
Källa Anna aero



Kommentera artikeln
Det finns 9 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Grattis!
Skrivet av JJ, 2017-01-20 13:58:10
Grattis Norwegian!
Anmäl inlägget
Scandi pax
Skrivet av Henrik, 2017-01-20 11:47:14
Ni skulle bli förvånade när ni såg hur många skandinaver vi har på våra långlinjeflyg från London. Väldigt många här inne på FT tycker väldigt mycket men har i verkligheten ganska dålig koll. Mer ödmjukhet kostar inget.
Anmäl inlägget
Varför
Skrivet av @Leffe, 2017-01-20 00:48:25
Varför flyga dit skandinaverna bor? Norwegian flyger inte många från Skandinavien. London, Paris, Spanien gör norwegian till "nordens" näst största bolag.
Anmäl inlägget
Siffror kan förvränga
Skrivet av Analytikern, 2017-01-19 17:14:20
Men är det ändå inte bättre att se på pax siffror än antal linjer? Störst på antal linjer betyder inte att man är störst om man opererar en linje en gång i veckan.



Anmäl inlägget
Tampa
Skrivet av Leffe, 2017-01-19 16:44:06
Varför flyger inte norwegian till tampa där alla skandinavier bor
Anmäl inlägget
Blinda fläckar
Skrivet av Trötter, 2017-01-19 15:28:42
Men snälla... Diskutera själva innehållet i artikeln och inte en massa halvkokta fantasier om annat som inte har med saken att göra.
Det är förbluffande att Norwegian växer som de gör. Imponerande! Det tycker jag utan att få en spänn av bolaget för att skriva det. De får inte en spänn av mig heller eftersom jag av princip inte flyger med dem. Men ändå: Norwegian är en framgångssaga utan motstycke i skandinaviskt näringsliv.
Anmäl inlägget
Svär inte i kyrkan
Skrivet av Prästen, 2017-01-19 14:24:50
Det kallas kollekt.

Amen
Anmäl inlägget
Svenska avundsjukan slår till
Skrivet av Mats, 2017-01-19 14:19:30
@Sven....
Nu får du väl ge dig!?
Ska du inte fråga om han får betalt från Norwegian oxå då???

Alltså...det finns så många Messerschmidt här ibland så man blir så trött!!
Det är SÅ många som hävdar skribenten har fel, för pengar under bordet, tycker fel info uppges...vem vet hela sanningen???

Sluta HACKA på folk...kom med POSITIVA kommentarer i stället

Tjoflöjt
Anmäl inlägget
Stämning
Skrivet av Sven, 2017-01-19 11:08:10
Har lust att anmäla Flygtorget och Carlsson för dold marknadsföring för Wow Air i var och vartannat ord. Skriv gärna ut att du får betalt om du nu får det.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev