Skriv ut  

SAS tvekar om medlemskap i A4E

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 26 januari 2017
Finnair, Norwegian och Icelandair är redan medlemmar. Men SAS tvekar om att gå med. Under tiden har flygbolagsgruppen A4E vuxit till att bli en stark förespråkare för de europeiska flygbolagen.

SAS Winglet 330
SAS

Det har inte tagit mer än ett år men den nya flygbolagsorganisationen A4E, Airlines for Europe är idag en av de starkare lobbygrupperna inom flygbranschen. Faktum är att A4E trängt ut två av de tidigare intresseorganisationerna, både Association of European Airlines och European Low fares Airline Association har meddelat att de lägger ner verksamheten.

När den någon överraskande sammansättningen Lufthansa, IAG, Air France/KLM, Easyjet och Ryanair, samlades i januari förra året var det bland annat de återkommande strejkerna bland flygledare som fanns på agendan. Sedan dess har ambitionen vuxit och nu arbetar man aktivt på att bland annat minska skatter och krångliga regler, reformering av det europeiska luftrummet, öka flygsäkerheten och sänka flygplatskostnaderna.

Det är ett arbete som gillas av övriga flygbolag i Europa. Sedan starten i januari har ett 25-tal flygbolag blivit medlemmar, bland andra Finnair, Norwegian, Air Baltic och Icelandair. Tillsammans med de stora flygbolagsgrupperna samlar A4E cirka 70 procent av alla flygpassagerare i Europa.

I och med att Association of European Airlines stängde i slutet av förra året står SAS utanför de organiserade flygbolagssamarbetena i Europa. A4E ser gärna att SAS blir medlemmar eftersom det skulle ge organisationen större genomslag hos de skandinaviska politikerna. Men SAS, som sedan i februari förra året haft erbjudandet om att bli medlem, tvekar.

– Vi studerar deras arbete och är i en utvärderingsfas. Mer än så kan jag inte kommentera det hela, säger SAS presschef Fredrik Henriksson till Flygtorget. 



Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev