Skriv ut  

EU ger stöd till svensk flyg- och rymdindustri

Flygnyheter, Albert Siösteen, den 27 januari 2017
Tillväxtverket, en del av näringsdepartementet, har beslutat att genom EU-medel finansiera ett 3-årigt projekt för att lyfta svensk flyg- och rymdindustri i Sverige. Målet är att det ska skapa konkurrenskraft internationellt.

Flyg- och rymdindustrin är viktig för svensk ekonomi. Flygets omsättning i Sverige förutses att öka med det dubbla inom 25 år. Även svenska rymdföretags framtid ser ljus ut.

Svenska företag är världsledande leverantörer av komponenter till raketmotorer, satelliter, flygmotorer och flygplansskrov. Med en förväntad ökning av flygresor i framtiden kommer branschen att växa ännu mer, menar Aerospace Cluster Sweden. Aero Space Cluster Sweden är ett kluster för att samordna svenska företag inom flyg- och rymdindustrin. I klustret ska företagen bl.a. kunna skapa bättre förutsättningar för affärer, innovationer och tillväxt.
 
Det EU-finansierade projektet ska bygga på existerande strukturer i Östergötland och Götaland. Det löper på 3 år och är finansierat med 12 miljoner kronor, varav hälften kommer från EU och den andra hälften från Region Östergötland och Västra Götaland.
 
- Vi kommer att starta med noder i Region Östergötland och Västra Götaland, två regioner som är starka inom flyg- och rymdteknik, säger Anna Rehncrona, VD Aerospace Cluster Sweden.  
 
Projektet består av tre delar: det ska lyfta Aerospace Cluster Sweden till en nationell paraplyorganisation, det ska hjälpa företagen att hitta nya marknader och det ska förstärka de testmiljöer som finns inom t.ex. metall- och kompositutveckling.
 
- Den här satsningen bidrar till att små och medelstora företag utvecklar sina kompetenser och affärer. Det bidrar också till att uppfylla den långsiktiga strategi som är uppsatt för att femdubbla omsättningen för landets små- och medelstora företag inom flyg- och rymdindustrin till 2050, säger Anders Blom som är programdirektör på Innovair.



Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Ologiskt
Skrivet av Dr.Watson, 2017-01-27 12:40:27
Man ger med ena handen och tar med den andra (flygskatt).
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev