Boka billigt flyg på Sveriges största flygsajt

Sök
Du kan även jämföra Charter och Sista minuten
Skriv ut   Tipsa en vän  

Svenskt flygbolag hoppar av upphandling

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 17 februari 2017
Upphandlingen av sjuktransporter i Norge går in på upploppet. Nu har ett av de svenska flygbolag som hittills varit med valt att stiga av. Kvar är ett svenskt och ett norskt flygbolag.

Det är ett sjuårigt kontrakt på den norska sjukvårdens ambulansflygningar som står på spel. Den upphandlingen lockade inledningsvis tre flygföretag in i tävlingen: Norska Lufttransport som har uppdraget idag och fram till 2019 och de två svenska flygbolagen, Babcock SAA AB, tidigare Scandinavian Air Ambulance, och nu en del av det internationella ambulansflygföretaget Babcock och Hummingbird Aviation Services som idag flyger mindre ambulansflygsuppdrag för bland annat Karolinska Universitetssjukhuset och Akademiska Sjukhuset i Uppsala.

Men nu har svenska Hummingbird Aviation valt att kliva av upphandlingen. Varför är inte klart men i ett pressmeddelande skriver den norska Luftambulansetjenesten att det nu är två flygföretag som konkurrerar, Babcock och Norsk Lufttransport.

– Båda flygbolagen flyger ambulanstransporter idag och tar med sig den kompetensen in i processen. Konkurrens ger erfarenhetsmässigt att priserna pressas ner och kvaliteten upp, säger Øjvind Juell, vd på Luftambulansetjenesten.

För att klara anbudskraven ska flygbolagen bland annat ha åtta propellerflygplan och en jetmaskin i flottan tillsammans med besättningar och teknisk personal. Det kan vara en orsak till att Hummingbird dragit tillbaka sitt anbud eftersom det i dagsläget inte finns en flygplansflotta som motsvarar de kraven.

Uppdraget är på sju år och värt cirka en miljard norska kronor. Utvärderingen sker nu under våren och tilldelningen sker i juni. 

Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Tuff konkurrens
Skrivet av Fd ambulansflygare, 2017-02-17 09:22:30
Det är två riktigt kompetenta bolag för Hummingbird att kämpa mot, förstår att de hoppar av, det är alldeles för stort för ett "nytt" bolag. Hoppas nu att norrmännen ser bortom norsk patriotism och att SAA (varför döper de om sig till Babcock egentligen?) får en ärlig chans. Vore enormt kul om detta bolag skulle kunna växa västerut med de synergieffekter det skulle kunna ge för både svenska och norska skattebetalare.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Flygrevyn
Pilotshop
BAM
Air BP
Flygtorgets nyhetsbrev