Skriv ut  

FlyViking siktar på trafik till Sverige

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 21 februari 2017
Tre destinationer i Sverige står på det framtida linjeprogrammet. Samtidigt har nystartade FlyViking dragit igång ett priskrig mot främste konkurrenten Widerøe.

FlyViking
FlyViking

Det tog inte mer än en dryg vecka efter att norska FlyViking fått sitt AOC som flygbolaget presenterade nya linjer. Det började beskedligt med ett par rutter från basen i Tromsö till Hammerfest, Bodö och Svolvær, alltså regionala rutter i norra Norge.

Men nu har ambitionen höjts betydligt. I dagarna la flygbolaget ut de destinationer och linjer som man tänker starta och det är enligt uppgift inga önskedrömmar utan faktiska planer för hur det framtida linjenätet ska se ut. Hemmabasen i Tromsö ska kompletteras med två ytterligare baser, i Oslo och på Torp. Därifrån räknar FlyViking med att det ska finnas marknad för linjer till tre flygplatser i Sverige:

Oslo – Göteborg

Torp – Bromma

Torp – Arlanda

Över huvud taget tänker sig FlyViking ut på flera av de stora linjerna i och utanför Norge. Det gäller till exempel inrikes mellan Oslo och Stavanger där både SAS och Norwegian flyger. Med etableringen av baser skräps konkurrensen direkt med Widerøe, det flygbolag där FlyVikings ägare och vd Ola Giæver har ett förflutet som kapten och även utsett till främste konkurrent. Från Torp kommer de två flygbolagen att flyga vinge mot vinge på två tunga linjer, till Köpenhamn och Trondheim. Samma typ av konkurrens uppstår i Oslo på rutten till Göteborg och på ett flertal av de mindre, regionala linjerna runt om i Norge.

Redan nu har också ett priskrig brutit ut mellan de två flygbolagen. Biljettpriserna inrikes i Norge är i vissa fall höga, bland annat beroende på att Widerøe varit ensamma på många sträckor. Undersökningar som konsumentorganisationer i Norge gjort har visat biljettkostnader från 2 500 och upp mot 3 2000 norska kronor på vissa sträckor, enkel resa.

FlyVikings inträde på inrikesmarknaden har dock redan pressat de priserna nedåt. När det blev klart att nykomlingen verkligen skulle komma igång med flygverksamheten och öppnade biljettförsäljningen, började Widerøe systematiskt sänka priserna på de rutter där de två flygbolagen flyger i direkt konkurrens. Med det omfattande linjenät som nu är på väg att byggas upp är det en prispress nedåt som lär fortsätta.

- De vill fortsätta att upprätthålla sitt monopol. Om man sänker biljettpriserna så mycket efter att en konkurrent har gjort sitt intåg, då bryter man mot konkurrenslagens paragraf 11. Nu är det upp till kunden att bestämma, säger Ola Giæver till tidningen iFinnmark.



Kommentera artikeln
Det finns 6 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

På tiden
Skrivet av Florida Ilitj Bernadotte, 2017-02-24 11:13:29
Det behövs en linje till Oslo från Bromma. Har inte kolla på Torp. Sandefjord?
Anmäl inlägget
Behån
Skrivet av gh, 2017-02-21 15:03:49
Insyltade i behån hahaha
Anmäl inlägget
RE:inte bara BRA
Skrivet av Dan, 2017-02-21 13:15:30
Du såg inte ironin ser jag, jo det är "några" andra som trafikerar Bromma men till 90% så är det BRA. Och det är Swedavia som äger Bromma men dom är så insyltade i BRA så ibland undrar man vem som äger och styr flygplatsen.
Anmäl inlägget
Hmmm
Skrivet av Rutger hauer, 2017-02-21 12:53:20
Kostar en enkelbiljett 2500-3 2000?? Dyrt å flyge i norge.
Hoppas det går bra för fly viking!
Anmäl inlägget
inte bara BRA
Skrivet av inte bara BRA , 2017-02-21 11:41:33
Det inte bara BRA som trafikerar Bromma , det några andra intressanta bolag. BRA äger inte flygplatsen.
Anmäl inlägget
hmm
Skrivet av Dan, 2017-02-21 10:48:49
Tror inte BRA släpper in någon på "sin" flygplats
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev