Skriv ut  

Två regionala flygplatser får nya inrikeslinjer

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 30 mars 2017
Visby flygplats laddar redan nu inför flygbron under sommaren. I år blir det bland annat trafik från två helt nya städer, varav en inte haft linjetrafik på femton år.

Den så kallade politikerveckan i Almedalen i Visby är ett evenemang som drar stora skaror besökare till Gotland. I takt med att intresset och antalet besökare ökat stort de senaste åren, har allt fler flyglinjer etablerats och Visby är under en dryg hektisk vecka i början av juli en av de mest trafikerade regionala flygplatser i landet. Förra året flögs sammanlagt femton linjer från olika platser i Sverige och Norden och på tolv av dem var det säsongstrafik. De tre åretruntlinjerna är Arlanda, Bromma och Malmö.

Det är ett rekord som ser ut att överträffas i år när flygplatsen i Visby börjat räkna in de flygbolag som ska flyga i sommar. Två av destinationerna är helt nya, Trollhättan och Skövde. Det innebär att Skövde nu får tillbaka tidtabellsbunden inrikestrafik för första gången på 15 år. Då, år 2002, la Skyways ner linjen till Arlanda och sedan dess är det allmänflyg, ambulanstransporter och en del affärsflyg som håller till på flygplatsen.

Men nu blir det dubbelturer varje dag mellan Skövde och Visby under perioden 3 till 7 juli. Flygplatsbolaget gjorde tidigare en upphandling av trafiken och bland de tre flygbolag som visade intresse, föll valet på danska North Flying som sätter in en Fairchild Metroliner med 19 stolar ombord.

I Trollhättan är det Nextjet som ska flyga trafiken till Visby i sommar. Flygbolaget har de senaste åren flugit till Visby från Karlstad, Jönköping och Västerås och kan nu lägga ytterligare en destination till linjenätet. Troligen blir det en av Nextjets SAAB 340 som flyger rutten. Till skillnad från Skövde finns det möjlighet att flyga till Visby via Bromma men direktlinjen kapar flygtiden till cirka en timme.



Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

GOt
Skrivet av Mk, 2017-03-30 13:51:06
Tror GOT också har helår till Visby...
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev