Boka billigt flyg på Sveriges största flygsajt

Sök
Du kan även jämföra Charter och Sista minuten
Skriv ut   Tipsa en vän  

SAS i topp i Europa med antalet destinationer

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 20 april 2017
Det skandinaviska flygbolaget flyger till allt fler destinationer. Faktum är att SAS ligger i topp jämfört med andra flygbolag när det gäller direkttrafik från Oslo. Stockholm och Köpenhamn.

SAS håller sig framme bland de traditionella linjebolagen när det gäller hur många fler, nya destinationer som öppnats i år jämfört med de två tidigare åren. I vanlig ordning är det lågkostnadsbolagen som toppar listan med Ryanair på guldplats, 193 nya destinationer sedan sommaren 2015. Men om Ryanair, Norwegian, Wizz, Easyjet, Vueling och ett antal andra flygbolag tas bort i den statistik som sajten anna.aero sammanställt och fokus istället läggs på de som ibland kallas för flag carriers, blir bilden en annan: Då är det LOT, 28 nya destinationer, Finnair, 25 nya och KLM med 21 nya som ligger i topp. Där lyckas också SAS ta sig in på en 15:e plats med 8 nya destinationer. Det ligger väl i SAS linje med att starta nya destinationer på de marknader där turistresandet växer. 

Riktigt intressant för SAS vidkommande blir det dock när linjebolagens samlade antal destinationer från hemmahubben räknas samman. Visserligen har SAS en viss fördel i och med att flygbolaget opererar från tre egna hubbar, jämfört med merparten av de andra flygbolagen som hör hemma på en hub. 

I topp tronar Turkish Airlines som flyger till 268 destinationer från hemmahamnen på Istanbul Atatürk Airport. Det är nästan 100 fler destinationer än vad Lufthansa mäktar med att flyga från Frankfurt, 185 destinationer och ett bra stycke före Air France, 159 destinationer från CDG och British Airways 156 destinationer från Heathrow. I mittenskiktet återfinns sedan SAS med 87 destinationer från Kastrup och 86 från Arlanda. En siffra som tydligt visar på hur Köpenhamn minskat i betydelse för SAS trafik. 

Men om man istället räknar samman Stockholm, Köpenhamn och Oslo, som trots allt är hemmanubbar för det skandinaviska flygbolaget blir SAS ett av de större flygbolagen i Europa, räknat i antalet destinationer. Det visar sig då att SAS flyger direkttrafik till 232 destinationer från de tre flygplatserna. Väl i nivå med Turkish Airlines alltså. 

Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Rättvisa tack
Skrivet av GC, 2017-04-22 01:21:51
Hej!
Om ni bedömer SAS utifrån flera nav får ni också göra set för andra bolag. För BA gäller då, som nämnt, andra brittiska städer men också tex Vueling. För Lufthansa så räknas också ZRH och VIE, förutom MUC som nämnts. Dessutom vore det fint att veta om det gäller trafik hela året (då SAS mer och mer liknar ett charterbolag) samt antal frekvenser per dag. Då blir siffrorna jämförbara. Men det är kul att SAS expanderar, det ska gudarna veta!
Anmäl inlägget
Städer eller Flyplats?
Skrivet av MD11, 2017-04-20 18:19:05
Håller med Sven.Artikeln är missvisande.
Anmäl inlägget
Missvisande
Skrivet av Sven, 2017-04-20 10:35:08
Väldigt missvisande artikel. Att säga att SAS är i topp i Europa med destinationer blir inte korrekt med tanke på att ni slår ihop hubbarna. Så fall är det inte mer än rätt att slå ihop Lufthansahubbar också. Vart ligger de med Frankfurt och Munchen? Räkna in Gatwick för BA osv. Sen är det väl inte korrekt att säga 232 destinationer för SAS utan det är 232 linjer då många flygplatser trafikeras från alla tre hubbarna.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
FMV
Air BP
BAM
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev