Skriv ut  

Dyrare uppgradering hos SAS

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 26 april 2017
Eurobunussystemet växer och antalet medlemmar närmar sig fem miljoner. De använder gärna poängen till uppgradering, särskilt på längre flygningar. Nu kräver det dock fler poäng sedan SAS justerat prislistan.

SAS närmar sig fem miljoner kunder som är anslutna till lojalitetsprogrammet Eurobonus. Det gör att banken av innestående poäng som kunderna förfogar över växer kraftig. I SAS senaste årsredovisning tas de upp till ett värde motsvarande 1,7 miljarder kronor, en ökning med 200 000 sedan året innan. 

Ett av de mer populära sätten att använda innestående poäng är att köpa en uppgradering. Att byta från GO till Plus, eller från Plus till Business gör särskilt långlinjeflygningarna mer behagliga. Tidigare fanns fasta nivåer för hur många poäng som en uppgradering krävde: Från GO till Plus kostade 15 000 poäng, från GO till Business 40 000 poäng. Inte sällan var det affärer som gjordes upp i gaten, innan avgång. Förra året infördes Plusgrade, en budgivning där man satsar valfritt antal poäng för att byta upp sig till en annan kabin. Ju större antal poäng i potten, desto säkrare chans att få en uppgradering. Beslut om det lyckats eller inte, ges senast 36 timmar innan avgång. Fortfarande finns dock möjligheten kvar att byta upp sig i gaten men där har det sedan en tid har det blivit väsentligt dyrare sedan SAS ökat prislappen med 10 000 poäng per uppgradering. 

Enligt SAS är det en harmonisering av prislistan som i första hand syftar till att resenärerna ska använda Plusgrade. Det ger flygbolaget möjlighet att bättre planera beläggningen i de olika kabinerna eftersom tilldelningen sker 36 timmar innan avgång. Det ska också vara ett mer rättvist system, menar SAS. I vissa lägen har budgivningen skenat och de med is i magen har kunnat köpa uppgradering av kvarvarande stolar billigare än de som tävlat med sina poäng. 

Fortfarande finns möjligheten kvar att köpa uppgradering i sista minuten, men den har alltså blivit väsentligt dyrare. I takt med att allt fler går med i budgivningen, kan det också innebära att alla uppgraderingsmöjligheter är slut för dem som gör ett försök i gaten. Det gäller särskilt under högsäsong. 



Kommentera artikeln
Det finns 6 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Nowegian's 787or
Skrivet av lazyme, 2017-05-01 01:37:20
Sitter man i mittsätena är det för trångt för normalstora personer.

Tacka vet jag 777.
Anmäl inlägget
@Diavel
Skrivet av @Diavel, 2017-04-27 09:31:51
@Åke
Skrivet av Hm, 2017-04-25 10:05:16
Full service
Skrivet av Suck, 2017-04-24 13:09:40
Full servicebolaget sas har ingen bemannad ankomstsercive sena kvällar. Ankom till ARN igår och såg att pax själva var tvinga att lista ut hur man anmäler förlorat bagage på en skärm!
Till och med Menzies hade bemannad ankomstservice?!
Är det denna service SAS erbjuder man får när man betalar för att flyga star aliance "fullservice bolag"? WTF!

Anmäl inlägget
Jocke
Skrivet av Diavel, 2017-04-27 08:50:42
Tydligen har du inte rest långt med annat än lågservice bolaget "Norwegian"....
Anmäl inlägget
Inte med ett Svartlistat Norwegian
Skrivet av ARN, 2017-04-26 10:35:02
Avstår att resa med svartlistade bolag när möjligheten finns. DY svartlistade enligt ARN. Varför flyga med de som inte gör rätt för sig?

Det gör nog endast en egoist.
Anmäl inlägget
Pfft
Skrivet av Jycke, 2017-04-26 10:23:59
...svarar jag på Jockes inlägg.

Nyare maskiner, ja. Men finns inte ens business. Så den uppgraderingen som du föreslår blir mycket svår att göra.

Allts som oftast är biljetten dyrare i slutändan ändå om man åker med norwegian när mat, bagage, dryck, filt etc är inräknat.
Anmäl inlägget
En riktig uppgradering
Skrivet av Jocke, 2017-04-26 07:15:09
Den största uppgraderingen man kan göra är att flyga med Norwegians nya maskiner, speciellt på långlinjerna. 787:an är helt fantastisk genomgående med mer rymd och bättre luft i kabinen. Testa, det är en riktig upplevelse.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev