Skriv ut  

Easyjet fortsätter på Östersund

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 9 maj 2017
Direktflyg från London till Östersund. Det har lockat så stora skaror skidande britter att linjen nu kommer tillbaka nästa säsong och tidvis får två rotationer.

Det är en av de mer udda linjerna i landet och det innebar ett visst risktagande för Easyjet att öppna linjen mellan Gatwick och Östersund. Å andra sidan är man, enligt egen utsago, det flygbolag i Europa som flyger flest skidturister. Det visade sig stämma också på destinationen i Jämtland, linjen avslutades i mitten av april men återvänder i höst igen.

– Det är typexemplet på hur vi vill arbeta. Det var knappt någon i flygbolaget som ens visste var Östersund låg när vi började, men vi tog risken och nu dubblerar vi, sa Neil Slaven, commercial manager på Easyjet när Flygtorget träffade honom tidigare i år.  

Dubbleringen innebär att Easyjet kompletterar rotationen på söndagarna med en på torsdagar under de stora helgerna runt årsskiftet. Det ger möjlighet för svenskar i regionen runt flygplatsen att flyga på en långweekend till London, men det är i första hand britter som hittills använt möjligheten att flyga direkt till den svenska fjällvärlden.

– Det är en tydlig incoming-linje och nu under vintern har beläggningen varit mycket bra, säger Susanne Norman, flygplatschef på Östersund-Åre Airport till Flygtorget.

Till skillnad mot en del andra regionala flygplatser i landet är linjen inte subventionerad med skattepengar. Swedavia har ett incentivsystem som gör att helt nya linjer på en flygplats får rabatt på avgifterna under en inkörningsperiod. Vid sidan av det har inga ekonomiska stöd betalats ut.

– Det är riktigt, de driver linjen helt på egen kommersiell basis. Däremot medverkar vi till att göra Östersund och regionen här mer känd i Storbritannien.

Under den gångna säsongen har Easyjet flugit på Östersund med en Airbus A319 med 156 stolar ombord.



Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

A320 nästa vinter
Skrivet av Elias, 2017-05-13 15:45:37
Jag bokade en resa OSD-LGW-OSD nästa vinter och då kommer dem köra a320.
Anmäl inlägget
Vi läser nog två olika versioner...
Skrivet av Vika Britter@Adam, 2017-05-10 18:08:27
Var sägs det någonting om "Britter" det som sägs är "incoming". Det är troligtvis Svenskar boendes i London eller visit friends & family engelsmän och inte skidturister.
Du kanske kan berätta vem som fått narknadsföringsstödet? Jag gissar att Norwegian har fått det....
Anmäl inlägget
Svar till "Vilka britter?"
Skrivet av Adam, 2017-05-09 14:30:04
Jag rättar dig - du kan ju inte komma farande med hävdade när Flygtorget har intervjuat flygplatschefen i Östersund. Enligt artikeln säger flygplatschefen att det främst har varit resande britter till OSD från LGW med god kabinfaktor.
Och som artikeln säger sponsrar inte kommunen, utan det är en kommersiell linje som fått rutinenlig rabatt på landningavgiften från Swedavia.
Ska du hävda annat får du ge dina källor, så dumt av dig att sprida fake news.
Anmäl inlägget
Britter?
Skrivet av Vilka Britter?, 2017-05-09 10:51:35
Beläggningen har enligt uppgift varit låg och främst bestått av jämtar som vill resa till London och hemvändande svenskar boende i London. (Rätta mig om jag har fel.)
Nästa år kanske det blir bättre när man slutit avtal med en skidresearrangör...
Då det mest varit svenskar på linjen kanske det finns en marknad för en åretruntlinje om kommunen vill fortsätta sponsra? Två avgångar per vecka känns som ett minimum då de flesta förmodligen inte vill stanna en vecka.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev