Skriv ut  

Primera satsar på långlinjetrafik – konkurrens med Norwegian

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 15 maj 2017
Dagens flygplansflotta ska ersättas av nya B737MAX. Det öppnar för möjlighet att flyga transatlantiska rutter till USA, en trafik som man menar blir en tydlig konkurrent till Norwegian.

Primera
Primera

Primera Air tecknande nyligen ett avtal med Boeing som innebär en förnyelse av flottan men också en möjlighet att förändra den egna verksamheten. De senaste åren har fokus legat på att med den egna flottan av nio B737-700 och B737-800 flyga semestertrafik till södra Europa på uppdrag av researrangörer i första hand inom egna Primera Travel Group. Men sedan något år har flygbolaget även börja med egna linjeflygningar med ett tydligt lågkostnadsfokus. I sommar flygs egna kommersiella linjer från flera skandinaviska flygplatser, bland annat Arlanda, till destinationer kring Medelhavet. Det är ett resultat av utvecklingen i stort där de traditionella charterflygningarna till del trängs undan av reguljära flygningar. Både SAS och Norwegian har ökat antalet egna linjer till klassiska solresemål.

Primera tar nu ytterligare ett steg i byggandet av ett eget linjenät. I avtalet med Boeing på sammanlagt 20 nya flygplan, tolv direkt från flygplanstillverkaren och åtta på leasing via Air Lease Corporation handlar det om B737MAX9. De är utrustade med extratankar vilket gör det möjligt att flyga över Atlanten mellan västra Europa och östra USA. Flygbolaget följer alltså trenden att använda single-aisle-maskiner på den fortsatt växande marknaden för trafik till USA. 

Det är i så fall andra gången som flygbolaget lanserar långlinjeplaner. År 2014 fanns ett tillstånd från både DOT och amerikanska FAA att flyga linjetrafik från EU till USA. Även föregångaren till Primera, Jet X, flög långlinjer på Asien med inhyrd kapacitet från Icelandair. 

Satsningen gör Primera till en potentiell konkurrent till Norwegian, både vad gäller de tunnare linjerna över Atlanten som Norwegian tänker flyga med just B737MAX-maskiner och de tunga linjerna där man använder Dreamlinern. 

– Den nya B737MAX9 ger oss möjlighet att öppna nonstop långlinjer från Europa till USA med överlägsen ekonomi. Flygplanet har lägre stolskostnad än de widebody-maskiner som idag används på atlanttrafiken. De möjligheter som flygplanet har kommer att förändra villkoren i branschen, säger Primeras vd Andri Ingolfsson i ett uttalande.

Primera har erfarenhet sedan tidigare att flyga långt. Bland annat har man flugit B737-800 till Mombasa med mellanlandning och tankning i Egypten. När den egna långlinjetrafiken kan komma igång är inte klart ännu. DE första B737MAX9 levereras under 2018.



Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Dags att betala!
Skrivet av Reply, 2017-05-17 06:18:53
Dags för Primera att börja betala vad dom är skyldiga sina passagerare som har krav på förseningsersättningar först innan någon bokar några biljetter!
Anmäl inlägget
Lol
Skrivet av Rune, 2017-05-16 23:58:10
Ja inte blir det Novair som tar för sig lol!
Anmäl inlägget
Konkurrent?
Skrivet av Leif, 2017-05-16 16:55:50
Det er like mye en konkurrent til SAS. Dessuten, hvorfor skal alle kopiere Norwegian? Eier de ikke innovative krefter selv? Blir nesten patetisk å komme 10 år senere, og si du skal konkurrere mot Norwegian.--Ny Island-kollaps, blir vel neste, yet again.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev