Boka billigt flyg på Sveriges största flygsajt

Sök
Du kan även jämföra Charter och Sista minuten
Skriv ut   Tipsa en vän  

Flygplansrekord på Arlanda

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 26 maj 2017
Det var Smartwings, Evelop, Aigle Azur och Vamos om varandra. Fotbollsfinalen mellan Manchester United och Ajax fyllde inte bara arenan, ute på Arlanda stod närmare 30 flygplan parkerade i väntan på slutsignalen.

Arlanda
Arlanda flygplansrekord
Foto: Daniel Asplund 

Det var drygt 50 chartrade flygplan som var föranmälda till Arlanda i samband med fotbollsfinalen i onsdags. Fans till Manchester United och Ajax flög in till Arlanda, inte bara från Storbritannien och Holland. Det var en anstormning som krävde noggrann planering från flygplatsens sida och ett arbete som pågått i nästan ett år sedan det blev klart att Friends Arena i Stockholm skulle vara spelplan. 

Framför allt handlade det om att logistiken, från landning, via terminalen till uppställningsplats. Varje maskin fick 30 minuter vid gaten för att släppa av passagerarna och bogserades därefter bort till bana 2 som under dagen och kvällen fungerade som parkeringsplats. Enligt beräkningarna skulle det gå att ställa upp närmare 50 flygplan på banan men det visade sig att man inte behövde utnyttja banan till max. Sammanlagt stod ett trettiotal flygplan parkerade eftersom en stor del av de föranmälda flighterna valde att göra en turnaround och komma tillbaka till Arlanda när det var dags att hämta passagerarna igen. 
 
Just nu pågår sammanräkningen av trafiktoppen den 23 – 24 maj och det mesta pekar på att det har varit ett av de mest trafikintensiva dygnen på Arlanda.  

Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

One day in a lifetime!
Skrivet av Kallekul, 2017-05-30 09:45:21
Kul att Arlanda fick flygtrafik en kväll under dess existens.
Anmäl inlägget
Outnyttjad kapacitet
Skrivet av Hepp, 2017-05-27 14:28:44
Har smart wings så många outnyttjade plan kan man ju undra?
Anmäl inlägget
Got
Skrivet av Gh, 2017-05-26 12:54:36
Förr i tiden fick Nya Ullevi och Landvetter ta emot cupfinaler var extremt kul att se hur taxibanor nyttjades som parkering.
Anmäl inlägget
bravo
Skrivet av Dempa, 2017-05-26 11:47:16
Tie my love air var också på Arlanda. Md87.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
FMV
Air BP
BAM
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev