Boka billigt flyg på Sveriges största flygsajt

Sök
Du kan även jämföra Charter och Sista minuten
Skriv ut   Tipsa en vän  

Att sälja eller inte sälja SAS – det är frågan

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 13 juli 2017
Privata investerare är på väg att köpa statens kvarvarande aktiepost i SAS. De uppgifterna i media slogs upp stort i går. Men regeringen var snabbt ute med en dementi.

Det var i oktober i fjol som regeringen sålde 13,8 miljoner SAS-aktier och på så sätt minskade det svenska statliga innehavet till 17,1 procent av flygbolaget. Samtidigt lovade man att inte göra några fler affärer med SAS-aktierna under de kommande 180 dagarna. Den perioden tog slut i april i våras och det har satt fart på spekulationerna om framtiden för det svenska ägandet. Näringsminister Mikael Damberg har flera gånger sagt att staten inte är en långsiktig ägare, underförstått att en fortsatt försäljning är att vänta.

Den kan nu vara på gång. Enligt tidningen Affärsvärlden finns en grupp privata investerare som via Nordea förhandlar om att köpa hela eller delar av det kvarvarande innehavet. Vilka det är eller hur långt förhandlingarna kommit, annat än att de drar ut på tiden, kan tidningen inte redogöra för.

– Det är inget vi kan kommentera. Ägarfrågor är upp till ägarna att ge svar på, säger SAS presschef Fredrik Henriksson till Flygtorget.

Försäljningen i höstas ses dock som ett första steg i avvecklingen av det statliga ägandet i SAS. Men regeringen är noga med att det ska ske successivt och på ett ansvarsfullt sätt med hänsyn till flygbolagets ställning på marknaden.

När Flygtorget ringer upp Näringsdepartementet för att få en kommentar, hänvisas till en kommande pressrelease. Den är kortfattad och konstaterade att regeringen inte ”har någon kännedom” om uppgifterna om att en försäljning kan vara på gång. Samtidigt påpekade statssekreteraren Eva Lindström att viljan att sälja aktierna i SAS kvarstår men att de alltså ska ske på ett ansvarsfullt sätt.

Även den norska regeringen sålde i höstas en del av sitt aktieinnehav och har ambition att minska ägandet ytterligare. Den danska staten har dock hittills behållit sin ägarandel.

Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Sossar....
Skrivet av Hemliga Harry, 2017-07-17 01:55:25
Sossarna har inte gjort någon bra affär i modern tid
Anmäl inlägget
Dåliga försök att haussa SAS har gjorts förr!
Skrivet av Snorre, 2017-07-13 13:55:55
Inte första gången man försöker haussa upp aktiekursen i SAS. Minns förr då man hetsade med att aktörer var intresserade av SAS. Jodå aktiekursen steg men det fanns aldrig några som var intresserade av att köpa SAS.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Flygrevyn
Pilotshop
BAM
Air BP
Flygtorgets nyhetsbrev