Boka billigt flyg på Sveriges största flygsajt

Sök
Du kan även jämföra Charter och Sista minuten
Skriv ut   Tipsa en vän  

Sverige vinnare när Easyjet expanderar

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 28 juli 2017
Det är fortfarande långt kvar till de stora passagerarströmmarna ute i Europa. Men Easyjet har nu fokus på Sverige, bland annat på bekostnad av Kastrup där trafiken minskat väsentligt. Det senaste året har närvaron ökat med 184 procent.

Easyjet har länge hållit en mycket låg profil i Sverige. Ett försök i Göteborg med trafik till Berlin, London och Manchester slutade tämligen omgående när marknaden inte gav det svar som flygbolaget behövde. Inte heller Stockholm – Milano var någon framgång utan det var linjen till Geneve som var enda svenska möjligheten att flyga med det brittiska lågkostnadsflygbolaget. Varken Norge eller Finland har varit fungerande marknader för EasyJet utan istället är det Köpenhamn som blivit utgångspunkt för flygbolagets trafik på Skandinavien.

Men det ser ut att vara på väg att ändras.

Bara under våren har flygbolaget etablerat ett flertal nya linjer på Arlanda och i höst tillkommer ytterligare två. Dessutom fortsätter säsongstrafiken på Åre-Östersund från London.

– EasyJet är ett av Europas största flygbolag och deras etableringstakt på Arlanda är naturligtvis mycket glädjande. På mindre än ett år har de startat fem direktlinjer från Stockholm. Det ger självklart fler alternativ för svenska resenärer, men gör det även möjligt för både turister och affärsresenärer att resa hit på ett smidigt sätt, sa Elizabeth Axtelius, flygmarknadsdirektör på Swedavia till Flygtorget tidigare i somras när de två nya linjerna till Bristol och Basel var klara. 
 
Faktum är att Easyjet ökat antalet stolar i trafik på Sverige med 184 procent i år jämfört med förra året. Det är den kraftigaste ökningstakten bland alla de länder som flygbolaget trafikerar och den höga siffran beror på att utgångspunkten för jämförelsen är låg. Sverige är ännu bara på 28:e plats när flygbolagets olika marknader ska rangordnas. 

Men det ger ändå en signal om var i Skandinavien Easyjet lägger fokus just nu. Samtidigt med ökningen i Sverige har antalet tillgängliga stolar på Danmark minskat med 26 procent. Det beror i första hand på att Easyjet dragit sig ur konkurrensen mellan Kastrup och London och lagt ner linjen till Luton, en flygplats som numera räknas som en del av stor-London. Dessutom har frekvenserna till både Gatwick och Edinburgh dragits ner. Det gör att Kastrup, som tidigare var flygbolagets elfte största flygplats, nu halkar ner i betydelse. 
 
I dagsläget flyger Easyjet till 131 flygplatser runt om i Europa. 

Kommentera artikeln
Det finns 10 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

sv Jon
Skrivet av Diavel, 2017-08-01 11:26:10
Det stämmer absolut inte att Norwegian inte går med förlust på Långlinjerna, även Kjos medger detta. Easy jet är långt bättre än Ryanair och Norwegian, när det gäller service nivå
Anmäl inlägget
Startups
Skrivet av GH, 2017-07-31 09:04:22
Kan hålla med Sorgligt, det är märkligt att Sverige inte kan ha ett eget flygbolag. Flera försök har ju gjorts för längesedan men det verkar som att det är tvärstopp nuförtiden.
Anmäl inlägget
Ang GOT
Skrivet av Patric, 2017-07-29 10:04:33
Största anledningen jag kan se varför Easyjet lämnade Göteborg var väl att det redan fanns fyra flygbolag på linjen till London, redan etablerade Air Berlin till Tegel -det enda de skulle kunna lyckas på va ju Manchester!
Anmäl inlägget
Fei
Skrivet av Jon, 2017-07-28 21:52:25
Sv Sahlin. Easyjet har høyere enhetskostnder enn Norwegian. Deres operasjon i Skandinavia går ikke bra. De har trukket seg ut både i Norge, og i Finland. De reduserer kraftig i Danmark. Virksomheten i Sverige er helt marginal. Og nei, Norwegian taper ikke på langdistanse bå.
Anmäl inlägget
Longhaul
Skrivet av SAS, 2017-07-28 21:31:54
Gissningen om SAS longhaul här är fel. Longhaul är SAS mest lönsamma verksamhet just nu. Europalinjerna går i många fall mindre bra. Särskilt bra och lönsamma långdistanslinjer är ARN-LAX liksom alla linjer till EWR.
Anmäl inlägget
Hemskt att Sverige själva inte gör något!
Skrivet av Sorgligt, 2017-07-28 20:32:59
Hemskt att Sverige inte själva klarar av att starta flygbolag.
Att vi i Sverige förlitar oss på att utländska bolag kommer hit och flyger.
Som vanligt kan vi ingenting utan tycker det är stort att se ett nytt flygbolag landa ett par dagar i veckan på en svensk nedläggningshotad flygplats.
Anmäl inlägget
Fokus?
Skrivet av Jon, 2017-07-28 13:49:37
Fokus på Skandinavia? De har lagt ned i Norge og Finland, de reduserer i Danmark, og i Sverige øker de mye prosentvis, fra så godt som ingenting.
Anmäl inlägget
Bra
Skrivet av Bra???, 2017-07-28 09:24:16
Bra för Sverige? Man kan inte kalla sig själv påläst eller ens vara intresserad av flyg och sedan kalla att detta är bra för Sverige. Är det bra med ännu ett lågprisbolag, ännu fler linjer på en marknad som ingen gör någon vinst på. Pressa priserna ännu mer. Ja det här är verkligen kanon, att svenska piloter och kabinanställda snart inte har några jobb. Hoppas det kommer en annan sida om flyg så småningom så att flygtorget behöver skära ner, och att du förlorar jobbet!
Anmäl inlägget
Bäva månde Norwegian och SAS
Skrivet av Sahlin, 2017-07-28 07:28:21
Easyjet är ett betydligt större hot mot SAS och Norwegian på den skandinaviska marknaden. Bolaget är mycket lönsamt, låga enhetskostnader och har valt bort den riskfyllda och olönsamma interkontinentala trafiken. Både SAS och Norwegian förlorar med största säkerhet stora pengar på långdistans (ingen av dem vill visa vad det egntligen kostar i form av administration, pilotkostnader och dåligt utnyttjande av flygplan) men prestigen hos de båda bolagen gör att de envisas med att satsa på fel häst.
Anmäl inlägget
Luton-Landvetter
Skrivet av Anonym , 2017-07-28 07:18:54
Easyjet borde starta Luton-Landvetter
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Flygrevyn
Pilotshop
BAM
Air BP
Flygtorgets nyhetsbrev