Boka billigt flyg på Sveriges största flygsajt

Sök
Du kan även jämföra Charter och Sista minuten
Skriv ut   Tipsa en vän  

Malmö Airport störst på flygtrafik österut

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 15 augusti 2017
Det är den fjortonde linjen sammanlagt och den tredje till Rumänien. Malmö Airport fortsätter att växa med trafik till östra Europa. Idag är flygplatsen störst i Skandinavien i sin egen nisch.

Wizzair på Malmö Airport
Wizz

Wizz Air har haft en stark tillväxt de senaste åren och flygbolaget är idag det tionde största flygbolaget i Europa. Den tillväxten går att spåra också på Malmö Airport, där det ungerska lågkostnadsbolaget funnit sedan 2004, redan ett år efter att flygbolaget såg dagens ljus.

– Det började i liten skala men när trafiken till det forna Jugoslavien drog igång hände något. Det blev en framgång och flygbolaget började bygga upp ett förtroende här i Sverige. Sedan har det fortsatt, säger Peter Weindhandl, flygplatschef på Malmö Airport till Flygtorget.

Sedan dess har antalet destinationer sakta fortsatt att växa. Nyligen lanserades linjen, till Lasi, den tredje mellan Malmö och Rumänien och den fjortonde sammanlagt för Wizz Air på flygplatsen. Det gör att Malmö Airport nu är störst i Skandinavien på trafik till östra Europa.

– Wizz flyger på Kastrup men med betydligt färre linjer Det gör att vi har upp mot 20 procent danska passagerare, lite beroende på destination. Över huvud taget har vi ett betydande upptagningsområde för den här trafiken med resenärer från hela södra Sverige. VI kan inte säga det med säkerhet men troligen feedar SAS, BRA och Norwegian in en del resenärer via inrikestrafiken.

Med fjorton linjer har Wizz etablerat sig som största operatören på Malmö och har fler passagerare per år än bland andra BRA och SAS. Framgångarna på trafiken österut har också fått Ryanair att återvända till flygplatsen efter ett par års frånvaro. I höst börjar de flyga på Krakow och drar alltså igång en konkurrens på trafiken till den polska staden. Under somrarna flyger även Adria till Slovenien. De vita fläckar som fortfarande finns och där Wizz har trafik är Ukraina. Tidigare har gjorts försök också med de baltiska staterna men det fungerade inte. Där är trafiken mer inriktad på Stockholm.

– Vi har ju ett incentive-program för nya linjer på flygplatsen och det är glädjande att se att linjen finns kvar även sedan det avslutats. Det gör att marknaden för trafik mellan södra Sverige och Östeuropa är fortsatt stark.

I Sverige flyger Wizz Air, vid sidan av Malmö, också på Landvetter, Skavsta och Växjö. Samtliga flygningar sker med A320 och A321.

När Lasi i Rumänien är i trafik i maj nästa år flyger Wizz till följande destinationer från Malmö Airport: 

Polen: Poznan, Gdansk, Krakow, Warszawa, Katowice

Rumänien: Bukarest, Cluj-Napoca, Lasi

Serbien: Belgrad, Nis

Ungern: Budapest, Debrecen

Makedonien: Skopje

Bosnien-Hercegovina: Tuzla

Kommentera artikeln
Det finns 5 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Snart till Ukraina med
Skrivet av Andriy, 2017-08-16 10:57:54
Det lär komma en linje till Ukraina också i närmaste framtid. När Ryanair öppnade linjer från Kiev och Lviv var de första avgångarna fullbokade på nolltid så att de fick starta linjerna tidigare. Sedan drog sig ut Ryanair för att de kunde inte komma överens om rabatter i Kiev. Det visade ändå att marknaden finns
Anmäl inlägget
Krakow
Skrivet av Örjan, 2017-08-15 22:09:35
Wizz flyger inte till Krakow från Malmö. Wizz har faktiskt inte en enda linje till Krakow. De flyger istället till Katowice. Ryanair däremot börjar flyga till Krakow i höst från Malmö.
Anmäl inlägget
Inte störst
Skrivet av Hoppsan, 2017-08-15 14:31:26
Hur kan Malmö vara större än Arlanda på trafik till östra Europa? Sanningen är att flygplatsen inte är det. Arlanda är överlägset störst. Arlanda har trafik till det mesta av det som räknas upp i artikel och dessutom en mängd andra destinationer i forna östeuropa.
Anmäl inlägget
Lasi?
Skrivet av Lenny, 2017-08-15 14:06:12
Var ligger det, men MMX får en ny linje till Iasi i alla fall :P
Anmäl inlägget
MMX och tåg
Skrivet av Mr €, 2017-08-15 10:01:01
Utvecklingen skulle ta ett stort skutt framåt om man byggde ut Ystadbanan till MMX och Österlenbanan till Åhusbanan så man slapp de dåliga vägarna i Östra Skåne. Det kunde bli en loop via Kristianstad, Helsingborg och Malmö, denna kunde sedan då tunneln till Helsingör kommer igång knö sig in mellan malmtågen till Tyskland och gå alternativt på den Danska Kystbanen till CPH och åter till Malmö.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Flygrevyn
Pilotshop
BAM
Air BP
Flygtorgets nyhetsbrev