Boka billigt flyg på Sveriges största flygsajt

Sök
Du kan även jämföra Charter och Sista minuten
Skriv ut   Tipsa en vän  

BMI bygger minibas i Norrköping

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 31 augusti 2017
Trafiken är på plats och har nu fått en bättre tidtabell. Med ett övernattande flygplan kan det bli tal om mer trafik ut till Europa.

Det var glada miner i Norrköping i april när premiärflygningen för den nya linjen till München lyfte från flygplatsen: Äntligen fanns det åter trafik till en av de stora hubbarna ute i Europa. Flygplats har kämpat i motvind och haft svårt att locka till sig nya reguljära linjer. I första hand är konkurrensen från Linköping tuff i och med att man där har både Amsterdam och Köpenhamn på linjekartan.

Men nu är läget betydligt ljusare och i går presenterade flygplatsen och BMI dessutom en ny och förbättrad tidtabell.

– Den temporära kvällsavgången som vi haft byts mot en tidig morgonavgång klockan 06.00. Det innebär att en resenär från Norrköping kan vara framme i någon av de stora städerna i Europa innan halv elva på förmiddagen. München har dessutom ett stort utbud av inrikestrafik i Tyskland, säger Mari Torstensson, vd på Norrköping Airport till Flygtorget.

Den nya tidtabellen med två rotationer, en på morgonen och en på eftermiddagen, är i sig också en satsning från BMI som flyger trafiken med en Embraer145 i samarbete med Lufthansa. Den maskin som kommer upp på kvällen sex dagar i veckan övernattar i Norrköping. Det gör att man behöver tekniker på plats och över huvud taget etablerar sig på flygplatsen.

– Man slingar alltså inte bara ett flygplan förbi Norrköping utan det finns här kontinuerligt. Vår förhoppning är att det ska ge möjlighet att vidareutveckla den närvaron till mer trafik.

Norrköpings kommun har tagit ett ekonomiskt ansvar för att linjen ska komma till stånd. Tidigare fick flygplatsbolaget ett aktieägartillskott på 20 miljoner. När det sedan blev klart med trafiken till München, stöttas den med en garantisumma över tre år: Första året 25 miljoner, andra året 15 miljoner och tredje året 8 miljoner. Detta för att ge linjen en möjlighet att bli ekonomiskt stabil och stå på egna biljettintäkter.

Kommentera artikeln
Det finns 7 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Linjen är lönsam!
Skrivet av optimist, 2017-09-01 17:49:27
Detta är ett slag i ansiktet på alla dem gnällspickar som sågade denna satsning från början 2016, bl.a. genom att klaga på för få avgångar. Bättre mjuksatsa som BMI gjorde o sen trappa upp, linjen har blivit en succé o flygen går ofta fullsatta. Rätt produkt för flygplatsen helt enkelt. Subventionen från kommunen går till flygplatsbolaget, inte linjen. Precis som andra skrev har LPI förlorat SAS.
Anmäl inlägget
Jaha, vad skall man kalla detta?
Skrivet av Hans, 2017-08-31 16:31:36
Iallafall så kan man ifrågasätta om näringslivet inte kan betala. De är ju främst dom utnyttjar det.
Anmäl inlägget
Statsstödsregler?
Skrivet av Förundrad, 2017-08-31 14:18:19
Tål detta en granskning?
Driftstöd eller förlusttäckning av flygbolag, det är frågan?
Anmäl inlägget
Ang konkurrens
Skrivet av Fidde, 2017-08-31 10:36:30
Kommunen ger pengarna till sitt eget flygplatsbolag som ett driftsstöd. Detta ska då täcka ex sänkta landnibgsavgifter mm till diverse flygbolag. Detta är ju vanligt även på statliga flygplatser när man vill locka nya linjer men då blir det inte lika transparent som när en liten kommunägd flygplats ger rabatt till flygbolagen.
Anmäl inlägget
Vad säger konkurrenslagarna om detta?
Skrivet av Förundrad, 2017-08-31 10:12:19
Hur kan det komma sig att kommunen regelmässigt utbetalar statsstöd till kommersiella flygbolag?
EU-lagstiftningen tillåter inte detta!
Anmäl inlägget
LPI-CPH?
Skrivet av JörgenE, 2017-08-31 09:34:30
Eeeeh, Sas lade ner Köpenhamnslinjen vid årsskiftet...
Anmäl inlägget
Bra satsning
Skrivet av Fidde, 2017-08-31 09:26:59
Bra satsning! Speciellt för oss som bor i regionen. Ska dock förtydligas att det var april 2016 man drog igång och Köpenhamnslinjen från LPI lades ju ner vid årsskiftet, så den torde inte ge så mycket konkurrens.... ;)
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Flygrevyn
Pilotshop
BAM
Air BP
Flygtorgets nyhetsbrev