Boka billigt flyg på Sveriges största flygsajt

Sök
Du kan även jämföra Charter och Sista minuten
Skriv ut   Tipsa en vän  

Bombardier får jätteböter – drabbar inte BRA

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 28 september 2017
I ett slag blev C-serien två gånger så dyr. Detta sedan amerikanska myndigheter lyssnat på Boeings åsikt att Bombardier dumpat priserna. En avgift på osannolika 219 procent ska nu läggas på varje flygplan.

Bombardier Cseries
Bombardier C-Series

Bombardier lyckades förra året sälja 75 flygplan i C-serien till Delta Air Lines. Det var ett välkommet genombrott för den kanadensiska flygplanstillverkaren som haft svårt att få fart på försäljningen av den nya regionala jetmaskinen. Företaget har också varit nära att gå i konkurs sedan utvecklingen av flygplanet tagit längre tid än beräknat. 

Nu kommer nästa smäll: det amerikanska näringsdepartementet anser att Bombardier dumpat priset på de nya flygplanen. Delta har kunnat köpa dem för under tillverkningspriset, menar myndigheten och klipper till med en ekonomisk jättesmäll: Varje flygplan som säljs till USA får en extra avgift på 219 procent. Varje flygplan blir alltså två gånger så dyra för Delta.

Orsaken är Boeing som anmält affären till amerikanska myndigheter och menar att det handlar om både olagliga statliga subventioner och prisdumpning. Bakom det hela ligger också en tydlig oro över att C-serien har seglat upp som en allvarlig konkurrent till de mindre boeingmaskinerna. Den minsta, MAX7, har 138 – 172 stolar ombord beroende på konfiguration medan CS300 har 130 – 160 stolar.

Den rekordstora avgiften, Boeing hade krävt 79 procent, har satt igång ett handelskrig mellan USA och Kanada. Ett första steg är antagligen att frysa inköpen av 18 F18 Super Hornet till flygvapnet från just Boeing. Bombardier själva menar att avgiften är ”absurd och utan kontakt med verkligheten inom flygindustrin”.

Krisen har också spridit sig till Europa. Vingarna till C-serien tillverkas i Belfast på Nordirland. Utan beställningar från USA, den nya avgiften gäller enbart på flygplan sålda till amerikanska flygbolag, kan det bli nedskärningar i produktionen. Det kommer, ironiskt nog i så fall också att drabba amerikanska Pratt & Whitney som levererar motorerna till C-serien.

Däremot klarar sig BRA helskinnade ur den ekonomiska sidan av beslutet eftersom de fördubblade kostnaderna enbart gäller försäljning i USA. Frågan är dock hur det kan komma att påverka Bombardier som företag och förmågan att producera och leverera det nya flygplanet.

Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Va?
Skrivet av Nisse, 2017-09-29 23:05:33
Får inte riktigt ihop matten, antingen blir det en extra avgift på 219% och då kostar flygen 319% vilket är tre gånger ursprungssumman. Eller så menar ni totalt 219% vilket blir ungefär dubbelt så dyrt.
Anmäl inlägget
100%+219%= dubbelt så dyr?
Skrivet av Malovanyy, 2017-09-28 18:51:11
Lägger man på 219% av avgift så blir planet mer än 3 ggr så dyr och inte dubbelt så dyr. Det ändrar dock lite. Även med +119% går planet inte att sälja
Anmäl inlägget
Som vanligt
Skrivet av Bertil, 2017-09-28 17:34:48
USA håller ofta på såhär när de kan för att gynna egna intressen. Samma sak när de ger böter till företag över hela världen. Tex Telia nyligen för affärer i Asien, allt för att gynna krigsmaskinen.
Anmäl inlägget
Theresa May
Skrivet av pf, 2017-09-28 08:15:54
og den britiske regjering kommer i en veldig vanskelig situasjon derson 4200 arbeidsplasser, i det svært sensible Nord-Irland, blir borte.

Derfor er det bare å vente på hva britene/EU og kanadierne gjør som mottrekk
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Air BP
Fyrstadsflyget
BAM
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev