Boka billigt flyg på Sveriges största flygsajt

Sök
Du kan även jämföra Charter och Sista minuten
Skriv ut   Tipsa en vän  

Arlanda får mer nordisk konkurrens om preclearence

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 9 oktober 2017
Kritiken mot planerna på att införa preclearence på Arlanda ökar. Det visar remisserna som nu kommit in. Samtidigt får Arlanda konkurrens av ytterligare en nordisk flygplats.

Arlanda
Arlanda Airport

Enligt de ursprungliga planerna ska regeringen kunna fatta beslut om att införa preclearence på Arlanda under våren 2018. Under tiden fortsätter investeringarna på Arlanda för de ombyggnader som krävs när amerikansk personal ska sköta inresekontrollerna. Men i de remisser som nu kommer in inför den lagändring som krävs för att driva frågan vidare, finns kritiska röster. Bland annat är polisen tveksam till det faktum att den amerikanska personalen dels får rätt att göra kroppsvisitationer, har en del polisiära funktioner tillsammans med åtalsimmunitet. Dessutom ska det finnas vapen i låsta skåp i närheten av gaten. 

Andra instanser är positiva, bland andra LFV och Norwegian har från början sett möjligheter att utveckla trafiken med ett preclearence på plats. SAS å sin sida säger nej. De kostnader den amerikanska inresekontrollen kommer att dra med sig, bland annat 40 miljoner i årlig drift, befarar SAS att de ska debiteras flygbolagen. Införs det dessutom en flygskatt blir det två nya avgifter som gör ekvationen svår att få att gå ihop. Svenska flygbranschen kritiserar det underlag som Swedavia arbetat fram och menar bland annat att kostnaderna inte motiverar de eventuella tidsvinster som systemet ger passagerarna.

Nu har Arlanda dessutom fått konkurrens om möjligheten att bli första i Norden med preclearence. Oslo finnas redan med i den nuvarande uttagningen och nu har också de isländska myndigheterna ansökt till Homeland Security om att väljas ut. Det är möjligt sedan USA öppnat för ytterligare elva flygplatser i nio länder att söka. Arlanda kvalificerade sig till den första omgången för ett par år sedan när det var dags att utöka de fåtal flygplatser som hittills haft rättigheten, bland annat på Irland, i Kanada och Abu Dhabi. Nu har ytterligare en omgång släppts fram och då finns Keflavik med på listan. Det är den omfattande transittrafiken mellan Europa och USA, som ökat sedan WOW började flyga enligt samma mönster som Icelandair, som ligger bakom ansökan. Keflavik har också, till skillnad från Arlanda två amerikanska flygbolag i trafik, både Delta och United. 

Swedavia ska nu gå igenom de remissvar som kommit in. Prognosen för när preclearence kan införas på Arlanda är i dagsläget cirka 2021.

Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Varför skall Sverige stå för fiolerna?
Skrivet av ESSA, 2017-10-10 10:14:33
Varför skall amerikansk myndighetsutövning och beväpnad personal tillåtas på svensk mark? Och svenska skattebetalare stå för kostnaden? Preclearanace är en EU-fråga. Medlemsländerna måste kräva samma sak av USA.
Med Trump vid makten är det säkrast att hålla sig borta från allt vad preclearance heter.
Anmäl inlägget
Agera eller reagera - svensk byråkrati i absurdum.
Skrivet av Korren, 2017-10-10 09:02:41
Passa nu på att utreda bort chansen som många andra länder ser som en jättechans och betalar extra för att få. Bra jobbat.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Air BP
Fyrstadsflyget
BAM
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev