Skriv ut  

Skellefteå får linje från SAS hub i Malaga

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 13 oktober 2017
SAS nya bas i Malaga är under uppbyggnad men redan nu presenteras nya linjer som ska flygas därifrån. Det blev något otippat Skellefteå som får en direktlinje.

SAS A320 neo
SAS Airbus neo

Det är en av de mer ovanliga nyheterna: SAS startar trafik från Skellefteå till Malaga. Det tillhör definitivt ovanligheterna att SAS har utrikeslinjer från någon av de regionala flygplatserna i landet. Den nya flighten är dessutom ett första steg i inrättandet av den nya basen i Malaga och den ska flygas som en turnaround från den spanska flygplatsen. Inledningsvis, från den 16 juni nästa år, är det en avgång i veckan som sedan går upp till två avgångar i veckan under juli månad.

Malaga – Skellefteå, lördagar kl.13:50, landar 18.40

Skellefteå – Malaga, lördagar kl.19.30, landar 00.15
Malaga – Skellefteå, tisdagar kl.13:50, landar 18.40
Skellefteå – Malaga, tisdagar kl.19.30, landar 00.15

– Vi har successivt ökat trafiken mellan Malaga och Skandinavien de senaste åren och nu ser vi att det finns en efterfrågan också i norra Sverige, säger SAS presschef Fredrik Henriksson till Flygtorget.

SAS flyger i dagsläget eller har planerad trafik mellan Malaga och tio städer i Norden: Bergen, Köpenhamn, Helsingfors, Oslo, Göteborg, Stavanger, Stockholm, Kristiansand, Aarhus och Skellefteå. Robert Lindberg, vd på Skellefteå Airport är övertygad om att linjen blir kvar också efter sommarsäsongen nästa år. Detta trots att flygplatsen har konkurrens av de större flygplatserna Umeå och Luleå.

– Vi har de senaste åren byggt upp ett allt större upptagningsområde här i Västerbotten, så långt bort som till Norge. Jag räknar med att vi har en halv miljon människor som ser Skellefteå flygplats som ett bra val, särskilt sedan vi införde gratis parkering.

Bakom det faktum att SAS valt att etablera linjen på Skellefteå och inte på de omgivande flygplatserna, ser Robert Lindberg den successiva tillväxten på flygplatsen där Ryanair agerat lite av en dörröppnare.

– Vi hade trafik till både London och Barcelona under några år och det tror jag var en ögonöppnare för flygbolagen. Sedan kom Norwegian och tog upp konkurrensen med SAS och det har gjort att marknaden växt, de två tar alltså inte passagerare från varandra. Vi har visat branschen att det går att öka trafiken också på en mindre flygplats, det är ju vårt jobb att se till att flygbolagen tjänar pengar.

SAS sätter in en av de nya A320neo på sträckan.



Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

krister.rosengren@outlook.com
Skrivet av Krister, 2017-10-13 17:47:16
Jag tror inte dom tänker rätt här...
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev