Skriv ut  

Berlin easyjets nionde flyglinje till Sverige

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 8 december 2017
Tre dagliga avgångar mellan Stockholm och Berlin försvann när Air Berlin gick i konkurs. Nu tar easyjet över den trafiken och startar samtidigt sin nionde linje på Sverige.

easyjet
easyjet

Easyjet har det senaste året ett dramatiskt ökat fokus på den svenska marknaden. Vad som i många år bara var en linje, mellan Stockholm och Geneve utökas nu successivt med nya linjer. Bara under det senaste året har fem nya destinationer fått trafik från Sverige.
 
– easyjet är ett av de största flygbolagen i Europa så det klart att vi ska ha dem här i Sverige, säger Elizabeth Axtelius, flygmarknadsdirektör på Swedavia.
   
Nu är det dags igen när easyjet fyller upp det tomrum som uppstått sedan Air Berlin gått i konkurs. Det brittiska lågkostnadsbolaget har tillsammans med bland andra Lufthansa varit ett av de flygbolag som varit med i budgivningen kring Air Berlins konkursbo. Enligt de senaste uppgifterna ska easyjet betala cirka 400 miljoner och för den investeringen bland annat ta över bitar av linjenätet från Tegel, ett 25-tal A320-maskiner och en del personal. EU ska slutligen godkänna den affären den 12 december och går den igenom blir easyjet största flygbolag i Berlin.
         
En av de linjer som finns med i paketet är Berlin – Stockholm som Air Berlin flög med tre rotationer per dag. easyjet har nu meddelat att man startar med två dagliga rotationer från och med mars nästa år. Det innebär att det från nästa vår åter finns tre flygbolag på sträckan eftersom både SAS och Norwegian har trafik mellan de två huvudstäderna. Marknaden är dock stor och stabil, de senaste åren har drygt 230 000 personer rest från Stockholm till Berlin och de senaste fem åren har antalet resenärer ökat med närmare 40 procent. Det gör Berlin till en av de populäraste destinationerna för svenska resenärer.
         
Berlin blir den nionde linjen easyjets trafikprogram på Sverige. Sedan tidigare har Arlanda trafik till Geneve, Lyon, Luton, Bristol, Basel och Milano medan Östersund har trafik från London och senare också Köpenhamn.

– Det är mycket glädjande att easyJet fortsätter att satsa på Arlanda. Goda förbindelser mellan Sverige och Tyskland är viktiga eftersom vi ser en konstant trafikökning mellan de båda länderna.

Air Berlin flög även på Göteborg men där är det ännu oklart vem som tar över. Eurowings har tidigare meddelat att de tar över trafiken men backade sedan på det beskedet. För resenärerna från Göteborg har Berlin till del varit en relativt viktig hub för trafik vidare ut i Europa medan trafiken från Stockholm mer har karaktären av point-to-point.



Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

4
Skrivet av Ab, 2017-12-11 23:49:29
Air Berlin hade 4 dagliga avgångar från ARN och inte 3. Dessutom startar Eurowings ARN-TXL från och med 15 januari så det är 4 bolag från ARN nu som åker till Berlin.
Anmäl inlägget
Göteborg
Skrivet av Detlev Kruhl, 2017-12-10 08:48:46
Gärna även på svenska !

Mycket trevligt, easyJet tar över linjen till Stockholm från Air Berlin.

Nu måste förbindelsen till Göteborg, som hade flugit 4 gånger om dagen från Göteborg, återupptas.

Din eviga förändring gör mig sjuk.
Anmäl inlägget
Göteborg
Skrivet av Detlev Kruhl, 2017-12-09 10:26:30
Sehr schön, das easyJet die Strecke nach Stockholm von Air Berlin übernimmt.

Nun muß auch ganz schnell die Verbindung nach Göteborg die Air Berlin 4 am Tag angeflogen hatte wieder aufgenommen werden.
Das ewige umsteigen mach mich krank.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev