Boka billigt flyg på Sveriges största flygsajt

Sök
Du kan även jämföra Charter och Sista minuten
Skriv ut   Tipsa en vän  

Miljoner nya stolar när Norwegian och SAS ökar kapaciteten

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 14 december 2017
Norwegian ökar utbudet med en miljon stolar nästa sommarsäsong. Och det bara på den norska marknaden. SAS hänger på med liknande siffror. Det ger en kapacitetsökning och ett priskrig som framför allt siktar in sig på fritidsresenärerna.

SAS och Norwegian

I den senaste kvartalsrapporten varnade SAS vd Rickard Gustafson för en hotande överkapacitet:

– Specifikt under det fjärde kvartalet ökade antalet passagerare med 3,9 procent och kapaciteten med 4 procent. Inför kommande sexmånadersperiod förväntas ökningen i antalet erbjudna säten i den skandinaviska marknaden åter öka i högre takt.

Som ett brev på posten meddelade Norwegian dagen efter planerna för nästa sommarsäsong: Det blir en miljon nya stolar enbart på den norska marknaden. En kapacitetsökning som är möjlig bland annat tack vare att flygbolaget ska fasa in 25 nya flygplan under 2018. Hälften av de ökade resurserna ska användas på den norska inrikesmarknaden medan den andra hälften sätts in på i första hand medelhavsdestinationerna men också storstäder som Barcelona och Paris där Norwegian har växande långlinjehubbar. Ytterligare en nyhet är direktlinjer till Europa från andra flygplatser än Oslo, bland annat mellan Bergen och Madrid.

SAS är medvetna om att den redan hårda konkurrensen på den skandinaviska marknaden blir än tuffare nästa år. Samtidigt har flygbolaget alltid haft en stark position i Norge och även befäst den ytterligare de senaste åren med en satsning på fritidsresenärerna, i Norge såväl som i övriga Skandinavien. Även SAS ökar flygplansflottan nästa år, om än i mindre takt än Norwegian och tar emot 11 nya A320neo och ytterligare sju året därpå. Samtidigt har de olika underleverantörerna som flyger mindre linjer i Skandinavien och norra Europa frigjort resurser i den stora SAS-flottan. SAS menar därför att de kommer att kunna möta Norwegians miljon nya stolar med i runda tal liknande siffror, en satsning som bland annat ska användas till 27 nya sommardestinationer nästa år. Allt pekar på att det i sin tur leder till en ökad prispress, för att inte säga ett regelrätt priskrig.

– Det ligger i våra planer sedan länge. Vi vet att kapacitetsökning leder till prispress, så tyngdlagen kommer att slå in och leda till att många fler billiga biljetter blir tillgängliga, säger Knut Morten Johansen, SAS informationschef i Norge till Aftenposten.

Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Air BP
Fyrstadsflyget
Pilotshop
BAM
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev