Skriv ut   Tipsa en vän  

Norwegian uppgraderar motorerna på Boeing 787

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 11 januari 2018
En uppgradering, inte ett byte av problemfyllda motorer. Det meddelar Norwegian efter att ryktena om vad som föranleder ett kommande motorbyte på deras Boeing 787 tog fart.

Norwegian
Norwegian Boeing 787 Dreamliner

Det blev en viss uppståndelse i media i går inför nyheten att Norwegian har påbörjat uppgraderingen av motorerna på samtliga de B787-9 som ingår i flottan. Det tolkades som att det uppstått problem på motorsidan och att flygbolaget tvingades till ett oplanerat motorbyte.

Till del uppstod ryktet av de tidigare rapporter som kommit om att Rolls Royce, som levererat motorerna till ett flertal av Boeings Dreamlinekunder, haft kvalitetsproblem med Trent-1000. Det gällde framför allt turbinbladen som visade sig slitas betydligt fortare än beräknat och bland annat tvingade Air New Zeeland att i början av december förra året avbryta en flygning och akut ställa två maskiner för att åtgärda motorproblemen. Detta sedan det uppstått metalliska ljud och kraftiga vibrationer i motorerna. 

Men, det aktuella motorbytet på Norwegians Dreamliners har inte med de rapporterade problemen att göra.
– Det stämmer inte. Flera medier inklusive TT skriver felaktigt att Norwegian ska byta ut motorerna på 21 Dreamlinerplan. Vi ska uppgradera motorerna på 13 Dreamliner 787-9 till en nyare version, Trent 10, skriver Norwegians informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson i ett mail till Flygtorget.

Motorbytet sker löpande under de planerade underhållsarbeten som flygplanen ska genomgå den kommande tiden. Även de äldre B787-8 som ingår i flottan ska uppgraderas på motorsidan, dock inte till Trent 10-standard. Rolls Royce står för kostnaderna för uppgraderingen. Norwegian räknar med att genomföra arbetet utan att behöva hyra in extra kapacitet för att bibehålla flygprogrammet.

Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Engines
Skrivet av Conny, 2018-01-11 13:42:25
The Norwegian airline has made a u turn and decided to replace the engines in 21 Dreamliner aircraft. The billing bill ends with the supplier. The problem with the Boeing 787 dream plan will not end. Now it's the engine manufacturer Rolls Royce who has to blame because the Trent 1000 engine has proven to be far less durable than expected, Finansavisen writes.
It's the blades in the engines turbines that are the main problem.
Anmäl inlägget
Rolls Royce Trent-1000 TEN
Skrivet av Mr €, 2018-01-11 10:14:42
Skall nog vara byte till de nya RR T1000-TEN som sitter på alla RR 787 leveranser sedan någon månad och är enda RR motorn till 787-10. Det är nya motorer. De gamla 787-8 får motorerna uppgraderade för att kunna hålla längre tid på vinge i både turbiner och kompressor.
Anmäl inlägget
Sluta ljuga
Skrivet av 787 Pilot, 2018-01-11 10:03:17
Charlotte Holmberg på Norwegian försöker ännu en gång förvränga sanningen. Klart att det har med oönskat slitage att göra!
Varför skulle annars Rolls Rolls bekosta detta byte.
Speciellt när de redan annonserat att de har problem att få fram reservdelar och nya motorer för andra flygbolag.
Nya 787or levereras med Trent 10 motorer.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Flygrevyn
Pilotshop
Air BP
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev