Skriv ut   Tipsa en vän  

SAS Norge vill ha norsk styrelseordförande

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 17 januari 2018
Sex av sju personer i ledningen för SAS är svenskar. Det ger en obalans i ett skandinaviskt flygbolag menar det norska pilotfacket och efterlyser att den nya styrelseordföranden efter Fritz Schur blir en kvinna eller man från Norge.

SAS
SAS Norge

I går meddelade Fritz Schur att han vid årsstämman i mars lämnar posten som styrelseordförande i SAS. Den 66-årige danske affärsmannen menade att det nu var rätt tid för ett byte i ledningen.

– SAS har genomgått en total transformation under min tid som medlem i styrelsen. Framförallt har kostnadsnivån minskat markant, vilket möjliggjort att SAS kunnat sänka biljettpriserna. Det har lett till en väsentligt förbättrad konkurrenskraft. Efter flera år med underskott har SAS för tredje året i rad redovisat ett miljardöverskott och har dessutom nyligen levererat sitt bästa resultat på 20 år, sa han i ett uttalande och uppmanade samtidigt valberedningen att omedelbart börja leta efter en ny ordförande. 
 
Den uppmaningen har fått Norske SAS-Flygeres Forening, det största pilotfacket i Norge, att agera och efterlysa en norsk styrelseordförande. 
– Det är på tiden att vi får en norsk styrelseordförande. Vi förväntar oss att SAS lever upp till det skandinaviska namnet, säger Christian Lauland, ordförande i Norske SAS-Flygeres Forening till tidningen Dagens Næringsliv.

Det är inte bara i Norge som förkortningen SAS ibland har haft betydelsen ”Svenskt Alt Sammen”, särskilt som att ledningen för flygbolaget idag består av sex svenskar och en dansk. Norske Eivind Roald lämnade i slutet av förra året men ersätts av en landsman när Torbjörn Wist blir ny finansdirektör från mars. Trots det är alltså det svenska inslaget i ledningen överväldigande. 

Valkommittén som nu har ansvaret att ta fram en kandidat till posten som styrelseordförande, menar att det är inte nationaliteten på personen som är första kriteriet. 

– Utgångspunkten är att vi ska ha en kompetent styrelse, därefter kommer frågan om nationalitet. Det är en stor fördel att ha hela Skandinavien som bas för rekryteringen, säger Carls Rosén i det svenska Näringsdepartementet som har ansvar för rekryteringen, till Dagens Næringsliv.

Enligt reglerna ska förslaget på en ny styrelseordförande vara presenterat en månad innan årsstämman den 5 mars. 

Kommentera artikeln
Det finns 6 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Svenskar
Skrivet av Krog, 2018-01-19 08:56:59
De norska piloterna kan alltid söka sig till Norwegian. Om piloterna vill att SAS skall drivas efter en affärsmodell hämtad från Nordkorea får dom väl köpa aktier och rösta på bolagsstämman.
Anmäl inlägget
Snart slutt..
Skrivet av baggen, 2018-01-17 19:19:21
Vi får håpe at aksjekursen gjør et "skutt" så den norske stat selger resterende aksjer. Felles skandinavisk AOC faller samtidig, og åpner for lysere tider!
Anmäl inlägget
Nasjoner
Skrivet av Johan, 2018-01-17 18:38:07
Sv Mr€. Jo det er slump. SAS har vært ledet av svensker i alle år, og det har vært lite suksess. -Et bolag ledet kun av nordmenn, basert i Norge, helt fri for svensker og dansker, er blitt Nordens største og mest innovative flyg bolag på 15 år.
Anmäl inlägget
Norge har tre ledamöter i styrelsen
Skrivet av Linkan, 2018-01-17 10:53:13
Norge har tre ledamöter i styrelsen.
Jens Lippestad, Berit Svendsen, Dag Mejdell.
Danmark har också tre ledamöter i styrelsen.
Sverige har fem ledamöter i styrelsen.

Det är vi aktieägare som väljer vilka som skall representera oss.

Anmäl inlägget
SAS och vinster
Skrivet av Mr €, 2018-01-17 09:59:07
Det kanske inte är en slump att SAS går med vinst då ledningen centraliserats till Sverige och styrelsen är mest svenskar. Dock finns det säkert duktiga i Norge och Danmark men ledningen bör sitta och jobba ihop på ett ställe.
Anmäl inlägget
SAS
Skrivet av thomas, 2018-01-17 09:29:01
Det är väl kompetensen som helt ska styra valet, Fritz har skött sitt jobb mkt bra, räddat bolaget från KK och stramat upp verksamheten med stora besparingar, det har väl gjorts i symbios i hela styrelsen men Fritz har initierat, sen har Richard fått implementera i bolaget, detta i en mördande konkurrens, och nu visar bolaget stadig vinst över tid.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Flygrevyn
Pilotshop
Air BP
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev