Skriv ut   Tipsa en vän  

Norwegian störst på långlinjer till lågkostnad

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 18 januari 2018
Norwegian är ohotade som det största flygbolaget när det kommer till långlinjer till lågkostnad. Nästan tre gånger så många avgångar som närmaste konkurrent kommande sommar, visar ny statistik.

Norwegian 787
Norwegian Boeing 787

Norwegain lägger visserligen ner linjen mellan Edinburgh och Hartford norr om New York, en trafik som flugits två gånger i veckan med en B737MAX, men flygbolaget är trots det ohotat som största flygbolag i världen när det gäller långlinjer till lågkostnad. 

Det är analyssajten anna.aero som gått igenom alla lågkostnadsbolagens långlinjer, sträckor som är längre än 4 500 kilometer, under en vecka kommande sommar. De konstaterar då att Norwegian ska flyga 446 avgångar i veckan under perioden. Det placerar flygbolaget i särklass först bland de cirka 20 flygbolag som klassas som lågkostnadsbolag inom långlinjesegmentet. Tillsammans blir det 1 454 lågkostnadsavgångar den aktuella veckan varav alltså Norwegian står för 446, en bra bit över tvåan på listan AirAsia X som ska flyga 168 avgångar. 

Den främsta orsaken till att Norwegian placerar i en särklassig ledning är den ständiga tillväxten i flygplansflottan. Det ger kapacitet att dels öppna helt nya linjer, bland annat från Amsterdam i sommar, dels öka antalet frekvenser på befintliga rutter. 

Det är fortsatt den transatlantiska trafiken som är ryggraden i Norwegians långlinjetrafik. I sommar blir det trafik från nio städer i Europa till USA och flest avgångar blir det från den allt viktigare hubben Gatwick. I sin tur gör det att Gatwick numera kan räkna sig som den största flygplatsen för interkontinental lågkostnadstrafik, för de tidigare dominanterna, Kuala Lumpur och Singapore. 

En växande trend i långlinjeproduktionen är att alltfler mellanstora flygplan används i trafiken. Fortfarande dominerar B787 och A330 men Airbus A321 och Boeings nya MAX-familj används frekvent på de kortare långlinjerna. Det förklarar också de två skandinaviska snabbklättrarna på listan, Primera och WOW Airlines. Primera sjösätter nu sina långlinjeplaner och ska enligt flygprogrammet flyga 84 avgångar i veckan, främst till USA med A321-maskiner. Det är även den modell som WOW Air till största delen använder på den trafik via Island som så effektivt har kopierat den affärsidé som Icelandair var ensamma om i många år. WOW har 24 avgångar i veckan över Atlanten.

De fem största flygbolagen och antal långlinjeavgångar per vecka:

Norwegian, 446
AirAsia X, 168
Scoot, 108
Jetstar, 104
Eurowings, 98

Kommentera artikeln
Det finns 5 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Misforståelser.
Skrivet av Leif, 2018-01-22 23:28:50
Det er ikke noe som heter låg pris bolag. Men low cost airline, eller budget airline. Det betyr, de har en lavere kostnadsbase, og tilbyr færre tjenester. Låg cost, betyr ikke låg quality, eller låg pris. Wow, har et helt annet konsept. De har INGEN, direktflyg från Europa till USA. Alle stopper på Island. Norwegian, har bara direktflyg från Europa till USA.
Anmäl inlägget
WestJet
Skrivet av KA, 2018-01-19 10:14:07
Är WestJet fortfarande lågpris? Hade för mig att de rört sig mer från den marknaden till mer klassiskt bolag.
Anmäl inlägget
Inte alls billigt på långdistans
Skrivet av Mattias Paajanen , 2018-01-18 19:54:50
Lågkostnadsbolag till Bangkok och Singapore är dom i alla fall inte. Thai Airways, Singapore Airlines, Emirates och Qatar är oftast 1000-2000 SEK billigare än Norwegians Lowfare+ biljetter. Dessutom får man ta 30kg bagage på ALLA dessa bolag. Norwegian bara 20kg på Lowfare+. Sedan är det fri dricka på de andra oxå. Inte på Norwegian.
Anmäl inlägget
Geografilektion igen
Skrivet av Paneringen, 2018-01-18 18:52:01
Wow är ett isländskt bolag. Därmed är det inte skandinaviskt, vilket det står artikeln. I Skandinavien ingår enbart Sverige, Danmark och Norge. Däremot är såväl Primera som WOW nordiska bolag.
Anmäl inlägget
WOW
Skrivet av ABC, 2018-01-18 11:56:34
Att WOW skulle ha "24 avgångar i veckan över Atlanten" kan inte stämma. Möjligtvis har de 24 par dag om man räknar flygningar i båda riktningarna. Hur många avgångar har WESTJET och Cebu Pacific?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Flygrevyn
Pilotshop
Air BP
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev