Skriv ut  

Miljöministern vill att Swedavia och LFV lämnar Svenskt Flyg

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 16 februari 2018
Det har blossat upp ett storgräl mellan regeringen och Svenskt Flyg. Miljöministern menar att branschorganisationen är motsträvig och har ett aggressivt språkbruk. Därför måste Swedavia och LFV lämna Svenskt Flyg, slår ministern fast. De tänker de dock inte göra.

Flygplan
Flyg

Henrik Littorin är generalsekreterare på branschorganisationen Svenskt Flyg. I en intervju i Flygkanalen kritiserar han en forskningsrapport från Chalmers, 
”Utsläppen från svenska befolkningens internationella flygresor”, och menar bland annat att de två forskare som skrivit rapporten inte är objektiva utan krattar för regeringens kommande beslut om en flygskatt. Han menar också att mycket av diskussionen som rör flyget just nu baseras på ”alternativa fakta” och ibland ”hittepå”. 

Det har retat upp miljöminister som jämställer Henriks Littorins uttalanden med Donald Trumps förkärlek för ”alternativa fakta” och menar att Svenskt flyg är motsträviga och har ett ”aggressivt språkbruk och fokuserar på att spela ner flygets roll i klimatfrågan, allt enligt en intervju i Dagens Nyheter. 
         
Därför måste nu de två statliga bolagen Swedavia och LFV lämna sitt 
engagemang i Svenskt Flyg.

– Jag kan inte acceptera att staten är med och finansierar en organisation som har samma inställning till klimatfrågan som Donald Trump, säger Karolina Skog till Dagens Nyheter.

Men varken Swedavia eller LFV har några planer på att lämna vad man anser är en viktig branschorganisation, en samlande kraft som kan driva flygets sakfrågor. Det är dessutom den branschorganisation som finns och därför finns ingen anledning att lämna menar de två via sina pressekreterare.

– Swedavia välkomnar en debatt om hur flyget kan bli mer hållbart. Det är viktigt att debatten grundar sig på fakta och förs sakligt. Vi kommer framöver att se en livlig och viktig debatt om klimatet där en mängd företrädare kommer att uttala sig. Vi varken kan eller bör recensera enskilda uttalanden, säger Hans Uhrus, presschef på Swedavia till Dagens Nyheter.

         Om miljöministern tänker acceptera att också Swedavia och LFV är motsträviga återstår att se. Men hon har redan flaggat för att regeringen kan sätta hårt mot hårt genom de direktiv och den ägarstyrning som finns att ta till i de statliga bolagen.



Kommentera artikeln
Det finns 22 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Mår illa
Skrivet av Diavel, 2018-02-20 11:47:42
Det är ju så att man mår illa av alla dessa experter som har fått för sig att alla världens problem löser sig,om vi kraftigt reducerar flygandet. Vilket pladder. Är folk verkligen så lättlurade?
Anmäl inlägget
Man behöver inte leta i USA för att hitta fake new
Skrivet av Jonas, 2018-02-19 17:17:56
Hörde på radio där den här Karolina Skog lutade sig på en utredare som exempelvis tyckte att man bör räkna utsläppen både till och från Thailand som svenska flygets. Frågan blir då hur de skall räkna i Thailand. Har flygplan med svenskar ombord som lämnar Thailand ingen miljöpåverkan där eller skall man räkna utsläppen två gånger? Jag tycker att svenska politiker borde bubbla mindre om Donald Trump och reflektera mer över sig själva. Istället för att idka självkritik praktiserar man Iranfasoner.
Anmäl inlägget
Kritiken låter inte obefogad
Skrivet av Jonas, 2018-02-19 17:16:34
Hörde på radio där den här Karolina Skog lutade sig på en utredare som exempelvis tyckte att man bör räkna utsläppen både till och från Thailand som svenska flygets. Frågan blir då hur de skall räkna i Thailand. Har flygplan med svenskar ombord som lämnar Thailand ingen miljöpåverkan där eller skall man räkna utsläppen två gånger? Jag tycker att svenska politiker borde bubbla mindre om Donald Trump och reflektera mer över sig själva. Istället för att idka självkritik praktiserar man Iranfasoner.
Anmäl inlägget
Sv Flyman
Skrivet av Diavel, 2018-02-18 20:25:37
MP tycker ju att vi inte ska ha ekonomisk växt. Däremot ska alla bli veganer, och om man måste jobba ska det vara inom offentlig sektor Flyget vil dom förbjuda och alla måste flytta till storstäderna
Anmäl inlägget
Upplysningar
Skrivet av sv The Observer, 2018-02-18 16:10:11
Ett knökfullt fordrar högre cruise pwr. än ett halvfullt. Därmed ger den ifrån sig mer CO2.
Men visst, jag håller med om att MP behöver mer faktainformation.
Anmäl inlägget
Upplysningar till MP
Skrivet av The Observer, 2018-02-17 23:22:51
En upplysning till alla miljöpartister där ute: Ett halvfullt flygplan släpper ut lika mycket CO2 som ett knökfullt.

En upplysning till till alla miljöpartister: Ett fraktflyplan släpper också ut CO2.

Flygskatten är kontraproduktiv plakatpolitik. Kvotplikt är det enda rätta.
Anmäl inlägget
Sv. CO2==0
Skrivet av Diavel, 2018-02-17 19:34:59
Det finns ingen anledning at mindska flygandet. Bara vänsterextremister och verklighetsfrånvändta miljödårar vill detta. Om vår eminenta och högst fantastiskt kloka regering vågade tänka nytt, kunde man göra massor för att ställa om bilerna till vätgas drift. Nägot som betyder oändligt mycket mer för miljön än flygets utsläpp
Anmäl inlägget
MP
Skrivet av Flygets vänner, 2018-02-17 19:05:35
MP borde fr o m måndag kräva att alla deras partivänner och sympatisörer slutar flyga helt och hållet. Res med bil, båt, cykel och tåg inom och utanför Sverige. Inga affärs- eller semesterresor med flyg från nu. Sluta köpa produkter som transporterats med flyg.

Miljöpartister som flyger framöver bör inte längre stå bakom sitt partis oseriösa politik. Håll utkik efter flygande MP!!!
Anmäl inlägget
En fråga till S och MP
Skrivet av Flyman, 2018-02-17 18:58:18
Varför ska vi investera 16 miljarder på Arlanda samtidigt som vi ska straffa flygandet genom en absurd flygskatt? Flyget är det trafikslag som är i stort sett självfinansierat. Järnväg och väg får 100-tals miljarder från skattefinansieringar i olika former.

Straffa inte det färdmedel som skapar mest affärer av alla trafikslag. Utan flyget stannar Sverige och vår välfärd.
Anmäl inlägget
sv:sv: CO2 == 0
Skrivet av André, 2018-02-17 18:35:35
Vad är ditt förslag för att rejält minska flygandet? Lotterier?
Anmäl inlägget
sv. CO2 ==0
Skrivet av Diavel, 2018-02-17 16:52:07
Och hur har vår eminenta och fantastiskt kompetenta och duktiga regering tänkt sig att detta skulde uppnås, genom att tokbeskatta bränsle och allt annat inom flygbranschen, eller?
Anmäl inlägget
CO2 == 0
Skrivet av André, 2018-02-17 09:31:26
Meningen är inte att vi ska sänka CO2 utsläppen med några procent per flygning och sedan flyga mer som branschen vill. Meningen är att CO2 utsläppen ska bli noll. Flygindustrin har inte presenterat någon som helst rimlig väg dit och nej det är inte rimligt att elda miljontals kg mat om dagen som biobränsle för flygplan.
Anmäl inlägget
Gas och broms
Skrivet av Jodå, 2018-02-16 18:36:25
Så är det väl alltid att regering och partier har fingrarna i alla syltburkarna samtidigt. Gäller ju att dubbelgardera. Om det blir lingon eller blåbär vet ingen. Eftersom man är mer eller mindre anställd yrkespolitiker gäller det att hänga kvar och se till sitt eget bästa och pensionen förstås eller få sparken till högre befattning. Vilka beslut som tas är mindre viktigt. Tyvärr verkar även inte alla paddlar vara i vattnet heller.

Anmäl inlägget
Ministerstyre
Skrivet av Ro1, 2018-02-16 15:10:44
Skribenten Politikerförakt får nog läsa på hur det demokratiska systemet fungerar. Ordet ministerstyre ska användas när de lägger sig enskilda ärendens handläggning och tolkning av rådande lagstiftning.

Det kanske kommer som en överraskning - men vi i övriga fall SKA ministrar styra. Det är nämligen därför vi har allmänna val. Trevlig helg.
Anmäl inlägget
Ehm
Skrivet av JE, 2018-02-16 14:41:54
Ministerstyre, en fin gammal tradition.

Även utpressning och förtäckta hot om hårt mot hårt brukar göra att samtalsklimatet lättar upp och alla blir mindre motsträviga. Om vi nu kan få in lite spännande korruption i det här är i alla fall min helg fulländad!
Anmäl inlägget
Skattkammarminister
Skrivet av Saltkammargutten, 2018-02-16 14:35:21
MP är ett rent skämt. Inget annat en rena pajaser som inte har en aning om vad de sysslar med. En som flyger från ex ARN till LAX med SAS betalar per person SEK 250. Reser man från t.ex. Helsingfors via Stockholm till LAX så faller skatten bort. Men det sammanfattar väl MP logik.
Anmäl inlägget
September
Skrivet av sv Politikerförakt, 2018-02-16 12:12:38
Missa inte det ;o)
Anmäl inlägget
Snart är det val
Skrivet av Dr.Watson, 2018-02-16 10:46:03
Sju månader kvar
Anmäl inlägget
Mycket dubbelmoral inom regeringen
Skrivet av Anders , 2018-02-16 10:26:34
Regeringen inför flygskatt samtidigt som man man ska investera 16 miljarder på Arlanda för att dubbla antalet passagerare som ska komma och åka med FLYGPLAN. Utöver detta investerar man 1 miljard i digitala lösningar för flygledning som ska göra det dyrare för landets flygplatser och passagerarna. Billigt går före flygsäkerheten.

Jag får inte ihop det! Man brukar säga att finns alltid två sidor av samma mynt. Eller?
Anmäl inlägget
Ministerstyre
Skrivet av Politikerförakt, 2018-02-16 08:59:37
Jag tror det finns ett ord för detta; ministerstyre.
Såklart vill MP ha kontroll över vad dom anser som "fakta" och ha monopol på sanningen. Dom vill skicka Sverige tillbaka till 1500 talet. MP hatar all teknik som gör att Sverige frodas. Kom ihåg detta i oktober.
Anmäl inlägget
Underligt
Skrivet av SA, 2018-02-16 08:55:25
LFVs förr förra generaldirektör fick sparken för lobbyarbete mot regeringen. Likaväl ser vi fortfarande ett intensivt lobbyarbete i andra konstellationer och en total negligering av ansvar i andra bemärkelser.
Anmäl inlägget
LFV lämnar flygbranschen
Skrivet av Alle, 2018-02-16 07:41:19
LFV vill inte synas i några sammanhang som har med flyg att göra så det verkar vara ett naturligt steg att lämna flygbranschen helt.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev